Lars Von Trier raser mot skuespillere

Filmskaper Lars Von Trier vil stenge Det Kgl. Teater i Danmark etter at tre skuespillere trakk seg da en kvinne med Downs syndrom skulle spille rollen som Ofelia i «Hamlet».

- Spark dem alle og steng teatret. Genetisk diskriminering, mener von Trier.

Det raser en heftig teaterdebatt i Danmark: I slutten av forrige uke måtte Det Kongelige Teater i København avlyse årets oppsetning av Shakespeares «Hamlet» etter tre uker med prøver. I går meldte den verdenskjente filmskaperen Lars von Trier seg på i debatten i danske Politiken.

- Kriminelt

- Jeg oppfordrer til selvjustis, og derav stenging av teatret. Få det stengt før en berettiget internasjonal menneskerettighetssak gjør det for genetisk diskriminering. Å utelukke noen fra en jobb på bakgrunnen av arvelige forhold er så vidt jeg vet kriminelt - selv om det stemmer ganske godt overens med de andre populære overgrep mot de humanistiske verdier i vårt land, skriver von Trier.

Dogmefilmens far er blant annet kjent for filmer som «Idiotene» og «Dancer in the Dark» med Björk. Neste år kommer «Dogville» med Nicole Kidman i hovedrollen.

- Fjern skuespillerne

Hovedrolleinnehaver i «Hamlet», Jens Albinus, har også trukket seg i protest mot de andre skuespillerne. Han stiller seg på samme side som von Trier. Albinus spilte også i Triers «Idiotene».

- Skulle man på tross av dette mene at teatrets drift går videre, bør man i det minste fortsette med å sparke de tre, som etter egen mening er bedre egnede og genetisk bedre skuespillere, og som i selvgodhet og intoleranse har forårsaket situasjonen, skriver von Trier.

En av de tre skuespillerne som ikke vil spille, Henrik Jandorff, avviser all kritikk i et intervju med Jyllandsposten i går:

- Når jeg ser en forsvarsløs 35 år gammel jente med et handikap bli utstilt, så må jeg bare si fra av etiske grunner. Hun har ikke forutsetninger for å vite hvilken større sammenheng hun inngår i, sier Jandorff.

Cannes-pris

Ledelsen ved Det Kgl. Teater regner med å få ryddet opp i løpet av uka.

Det finnes andre eksempler på at skuespillere med Downs syndrom har klart seg bra. I 1996 vant franskmannen Pascal Duquenne Cannes-pris for beste mannlige skuespiller for innsatsen «Den åttende dagen».

I von Triers mye omtalte og kritikerroste film «Idiotene» fra 1998, spilte åndsfriske skuespillere psykisk utviklingshemmede personer. Han brukte to psykisk utvikingshemmede i TV-serien «Riket».

STENG DET KGL. TEATER: Filmregissør Lars von Trier mener det er genetisk diskriminering å ikke la folk med Downs syndrom spille teater.