«RIKET III»: Nå kan serien fra 1994 få sin avslutning. Regissør Lars von Trier åpner for å spille inn fem avsluttende episoder om galskapet på det danske Rikgshospitalket. Foto: NTB scanpix
«RIKET III»: Nå kan serien fra 1994 få sin avslutning. Regissør Lars von Trier åpner for å spille inn fem avsluttende episoder om galskapet på det danske Rikgshospitalket. Foto: NTB scanpixVis mer

«Riket III»

Lars von Triers vurderer ny «Riket»-serie

Kultserien kan endelig få sin avslutning.

Tv-serien «Riket», som gikk verden rundt i 1994, førte til danske Lars von Triers store gjennombrudd som regissør og filmskaper.

Han har seinere sjokkert og forarget anmeldere og kinogjengere med filmer som «Nymphomaniac», «Epidemic», «Antichrist», «Dancer in the Dark» og «Dogville».

Hans siste film, «The House That Jack Built», førte til at mange forlot kinosalen i avsky.

Kan få sin avslutning

Nå skriver DR, som er Danmarks svar på NRK, og trendmagasinet Euroman, om de mulige nye planene for «Riket», slik at serien endelig kan få sin avslutning.

Kultserien fikk sin oppfølger, «Riket II» i 1997.

Seriens første fire episoder kom i 1994, mens de neste fire ble sendt i 1997. Opprinnelig var det planlagt 13 episoder, så nå kan de fem siste bli en realitet.

En «spøkelseshistorie»

Handlingen er lagt til det danske Rigshospitalet hvor det skjer en rekke merkelige, morbide og bisarre hendelser, og serien er blitt sammenliknet med «Twin Peaks».

Den ble også omtalt som en slags spøkelseshistorie med mye ondskap.

I Euromans februarutgave forteller von Trier at han nylig har fått en omvisning på Rigshospitalet med tanke på å avslutte serien, slik det har gått mange rykter om siden «Riket II».

Men Lars von Trier har også sine innvendinger.

Kan være dumt, men …

- Å lage en tredje sesongen kan være dumt. Man vil sikkert si at de første episodene likevel var de beste. David Lynch prøvde jo å lage en avslutning på «Twin Peaks», og det ble noe vås.

Det sier Lars von Trier til Euroman, men legger til:

- På den andre side kunne det være en utfordrende oppgave å få det til å henge sammen, noe som ville vært veldig fint.

Danish director Lars Von Trier gestures during an interview at a hotel in Antibes, southern France, Tuesday, May 17, 2005. Trier's movie
Danish director Lars Von Trier gestures during an interview at a hotel in Antibes, southern France, Tuesday, May 17, 2005. Trier's movie Vis mer

Flere er døde

Hvem som eventuelt skal bekle en del av nøkkelrollene, er ikke kjent. I 1998 døde den svenske skuespiller Ernst-Hugo Järegård. Han ble kjent som den koleriske overlegen i serien med et voldsomt hat til Danmark.

To år seinere døde Kirsten Rolffes, som spilte den spirituelle fru Drusse.

Med årå har også Holger Juul Hansen, Otto Brandenburg, Baard Owe og Jens Okking gått bort.

Den amerikanske forfatteren Stephen King fikk rettighetene til historien og lagde en amerikansk versjon som fikk blandet mottakelse.