Larsen hogger til

En moderne thriller med islett av kvantemekanikk er i ferd med å gjøre forfatteren, Michael Larsen, til dansk eksportvare på linje med rød salami.

Hans forrige roman, «Uten sikker viten», er solgt til 25 land og skal filmes. Den tidligere filmkritikeren i BT vet hva han driver med _ også hans nye roman «Slangen i Sydney» roper på widescreen. I den presenterer han leseren for legen og slangeeksperten Annika Niebuhr, en superheltinne i klasse med Peter Høegs driftige Frøken Smilla. I likhet med Høeg bruker Larsen thriller-sjangeren til mer enn spenning.

Mellom mord, forfølgelse og sex på åpent hav, legger 35-åringen inn hjerneforskning, moderne fysikk og frøken Annikas fornemmelse for taipan-slanger. Mens patologen obduserer et mordoffer, får den observante leser med seg at menneskets sjel veier mellom 8 og 32 gram.

Eva og slangen

- Utgangspunktet var Eva og slangen, derfor ville jeg ha en kvinnelig hovedperson. Det byr på problemer i en moderne thriller, fordi hun må være fysisk i stand til å utføre dramatiske handlinger. Men uansett hvor ekstrem du gjør fiksjonen, klarer du ikke å overgå virkeligheten. Flere menn har sagt til meg at de kjenner en Annika og flere kvinner at de kjenner en Annika i seg, sier Michael Larsen.

Handlingen er lagt til Australia, og det eneste danske ved boka er Annikas avstamning. Den kan med andre ord filmatiseres uten språkproblemer. Larsen dro selv til Sydney i -93. Der møtte han sin første dødbringende edderkopp.

- Jeg var der i februar måned, mens hann-edderkoppene er på kvinnejakt. Det er da de kommer inn i husene, i avisbunker og soltørket sengetøy. En mann døde av slangebitt mens jeg var der. Han gikk i sandaler i bushen. Han ante ikke hva han skulle gjøre.

Kompress

Det gjør imidlertid den som leser Michael Larsen: Hyppig nevnt i boka er Sutherlands metode _ stramt, sterilt kompress på bittstedet for å isolere serumet _ og oppgittheten over at turister såvel som innfødte i sakens anledning opptrer, ja nettopp, uten sikker viten.

- Du har en halvtime på deg før giften dreper. Bruker du kompress riktig, har du tjuefire timer. Boka skal ut i Australia snart. Da får jeg vel turistindustrien på nakken, sier Larsen, som forøvrig mener han ikke har skrevet noen sivilisasjonskritikk:

- Mer om menneskets forhold til naturen. Australierne har hatt 200 år til å venne seg til barskheten ved sine omgivelser. Likevel er de ikke forberedt. H.C. Andersen sa at man må reise ut for å se sitt eget land. Førsteinntrykket utenfra er overflatisk, men ofte svært presist.

Fascinert

Fascinasjonen for slanger har Larsen fra han var guttunge. I ført gummistøvler trasket han rundt i skogen med kamerater og lette etter dem.

- Men vi fant jo aldri noen. Stålormen ble vår mamba. I tenårene var jeg opptatt av Goethe og de tyske romantikerne. Det såret meg sterkt at Newton latterliggjorde Goethe. Newton var alltid en bremsekloss. Denne boka er en kjærlig hilsen tilbake, for å fortelle ham at verden er langt mer uforutsigbar enn han trodde.

- Forstår du noe av kvantefysikken?

- Niels Bohr sier at enhver som kan tenke på kvantemekanikken uten å bli svimmel, har ikke forstått den. Jeg er et barn av min tid, og bruker det jeg kan for å gjøre karakterene mine troverdige gjennom det de driver med. Jeg vil gjerne vise at verden er større og mer fantatstisk enn vi tror. Og da må vi tåle å ikke forstå.

- Tøyer du thriller-sjangeren?

- En god thriller skal inneholde et metafysisk element. Som forfatter har jeg en kontrakt med leseren, som innebærer forventningen om en viss spenning og minst ett mord. I tillegg prøver jeg å legge inn noe man kan lære av.

- «Slangen i Sydney» er kalt en lekiskalsk spenningsbok?

- Ja, den er fin å bruke hvis du skal vise deg i selskapslivet.

BITENDE THRILLER: Danske Michael Larsen skriver om slanger, hjerner og en kvinnelig superhelt.