«MEANWHILE BACK AT THE RANCH»: Kinky Friedman fotografert utenfor skrivestua på ranchen i Texas for noen år siden. I april neste år kommer han på norgesturné. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
«MEANWHILE BACK AT THE RANCH»: Kinky Friedman fotografert utenfor skrivestua på ranchen i Texas for noen år siden. I april neste år kommer han på norgesturné. Foto: Øyvind Rønning / DagbladetVis mer

Lås inn sigarene, Kinky Friedman kommer!

Texas' mest rappkjefta forfatter, musiker og sigarrøyker gjør norgesturné i april.

(Dagbladet): Han er yndlingsforfatteren til tidligere president Bill Clinton, og i 2006 stilte han som uavhengig kandidat til guvernørposten i hjemstaten Texas — under mottoet «Why the hell not?».

Kinky Friedman (68) fikk 12,5 prosent av stemmene.

Sigarrøyker Han er dessuten pasjonert sigarrøyker med eget sigarmerke, han har egen tequila, egen kaffeblanding og saus (trolig kruttsterk) — og et bankende hjerte for firbeinte.

Da undertegnede besøkte ham på ranchen hans ved Medina, Texas for mange år siden, var det med to trompeter av noen sigarer i jakkeklomma. Før jeg rakk å reise derfra hadde han puffet seg gjennom begge to.

Hans egne sigarer har navn som «The Governor», «Kinkycristo», «Texas Jewboy» og «The Willie».

Ranchen hans, som ligger midt i ingenting utenfor Medina, midt i Texas, er også et senter for herreløse dyr — der han reklamerer med at teamet på tre «har reddet flere dyr enn Noah».
Krimbøker Men mest av alt er Friedman forfatter og musiker. Den siste profesjonen står i fokus når han neste år kommer til Madam Felle i Bergen (9.4), Blæst i Trondheim (10.4), Fredrikshald Teater i Halden (11.4) og Café Mono i Oslo (12.4).

Han kommer alene til Norge, men har ingen problemer med å fylle en scene med kvalifisert tøv på egenhånd.

Album Friedman har gitt ut flere plater, også dem med mer enn et hint av humor. «They Ain't Making Jews Like Jesus Anymore» er en typisk Friedman-låt, mens Merle Haggards «Okie From Muskogee» i Friedman-versjon har fått tittelen «Asshole From El Paso».

«Kinky quotes» Han er kongen av onelinere, og har skrevet en rekke vittige krimbøker.

Over 50 millioner skal han ha solgt. En av bøkene, «Roadkill», handler om et attentat på vennen Willie Nelson. Titlene kan for øvrig ofte fortelle en hel historie.

Sammen er de to nå bokaktuelle med roadboka «Roll Me Up And Smoke Me When I Die» (etter en Nelson-låt)!

Det er ikke for ingen ting det eksisterer egne nettsider med sitater fra «The Kinkster». En av favorittene er denne om tida da han inntok såkalt ulovlige substanser: «Jeg var så høy at jeg måtte ha stige for å klø meg i rumpa».

TEXAS: Kultforfatteren Kinky Friedman hjemme i Medina, Texas, der familieranchen er blitt hjem for herreløse dyr. Kinkys hest er ikke ett av dem. Foto: Øyvind Rønning /Dagbladet
TEXAS: Kultforfatteren Kinky Friedman hjemme i Medina, Texas, der familieranchen er blitt hjem for herreløse dyr. Kinkys hest er ikke ett av dem. Foto: Øyvind Rønning /Dagbladet Vis mer