Latter fra et lukket rom

«Men jordens hjerte er av latter; så er også mitt...» skriver Agnar Mykle et sted i denne boka. Som består av hva? Mykles redaktør, Gordon Hølmebakk, bruker betegnelsen «brev og annen prosa», en vidtfavnende og høyst upresis avgrensing. Boka er i hvert fall egnet til å frambringe latter, ofte av kosmiske dimensjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Agnar Mykle: «Mannen fra Atlantis - brev og annen prosa» Gyldendal 194 s. Kr 240

Men man kan forstå Hølmebakks dilemma. Dette er verken diktning eller det motsatte, verken brev eller essays, verken dikt eller novelle. Og i hvert fall ikke i nærheten av noen roman, til sorg for alle de trofaste Mykle-leserne som hadde håpet på noe slikt. Kan man snakke om gonzo-brev?

Hvilken adresse?

Hvis dette er brev, hvem er de i så fall beregnet på? Brevene ble aldri sendt, uansett hvem de var stilet til. Verken Mykles mor, Harald Grieg eller likningssjefen i Asker («keiseren») fikk disse brevene dalende ned på sine skrivebord. I den grad brevene har noen mottaker, er de skrevet til Vårherre, i beklagelse, men også i takknemlighet over livets forunderlige betingelser. I mangel av noen adresse, blir de nå sendt ut til menneskeheten i sin helhet.

På side 146 i denne boka finner Mykle det på sin plass å presisere at han ikke er «sinnssyk». Det har han trolig rett i. For noen år siden oppsto en krass debatt om August Strindbergs eventuelle sinnssykdom. Argumentet for Strindbergs mentale sunnhet var at han alltid regisserte seg selv, også når han tilsynelatende oppførte seg tvilsomt. Altså, at han hadde kontroll.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer