Latter ved videofilmens slutt

LONDON (Dagbladet): År 2000 har visnet bort. År 2001 blir garantert ingen romodyssé. Men der det er rom, er det tid for håp og latter. Vi har sett våre beste humorfilmer om igjen: O, du salige latter!

Jula er over og nyttår har gått til værs. Vi er inne i det 21. århundret, uansett hvilke beregninger som legges til grunn. I ly av rakettene er det høy tid for depresjoner. Humoristen Jesus er satt på venteliste i tolv måneder og januarmørket har senket seg over hus, hytter og slanke kredittkort.

I denne for voksne mennesker så vanskelige tid må fornuften vike og latteren må få råderett. «Hele kunsten å lære seg å leve betyr å holde fast på latteren,» forklarte Jens Bjørneboe i «Frihetens øyeblikk».

Umberto Eco har på sin side slått fast at dødsbevissthet og evnen til å le er de to egenskapene som skiller menneskene fra dyrene.

Nyere forskning har også vist at mennesker - med gode evner til å more seg - har mindre risiko for hjertesykdommer. Latterfolk skaper også hygge på arbeidsplassene, viser britisk forskning.

Ettersom de humørløse stort sett preger vår hverdag, har Dagbladet London satt seg ned for å få en real resirkulert videolatter. Seriøst. Fordi, kanskje slipper du å ringe en hardt presset overlege:

«Tiden sårer alle leger,» som Jane Ace, amerikansk radiodame, hevdet. Denne lille reisen i komedier kan kanskje gjøre hverdagen en tanke mindre... la oss si NRK. Reprisene må TV2 ta seg av.

Mange av dine favorittfilmer er garantert ikke med på denne subjektive lista, og det er fint. Satire, ironi, humor og annen glede har få fasitsvar. Her er våre 13 komediefavoritter på blå videoresept.

NUMMER 1:

Monty Pythons «LIFE OF BRIAN» (1979)

Regi: Terry Jones

Den morsomste av de alle. Kommentarer overflødige, filmen viser hvordan det hele ble til. Pytongjengen kom med Brian for 21 år siden. De som ble bestyrtet i nasjonen Norge den gangen, lo ikke, men forbød filmen. Filmen ble derfor en stund hindret vist for oss sarte kristne konfirmantsjeler.

Beste replikk:

«How shall we fuck off, O Lord?».

NUMMER 2:

«WITHNAIL & I» (1987)

Regi: Bruce Robinson

En favoritt blant favoritter, den ultimate lissom-studentfilmen. Om Whitnail og kompisen som dagdriver rundt i London-bydelen Camden mot slutten av hippietiåret. Et sterkt manus som kombinerer farse og briljant komedie for å fortelle en usentimental historie om en rotløs tilstand. Ypperlige replikker og alle som ikke har vasket opp på en stund, kjenner seg igjen under den verste kjøkkenscena... det lever dyr der nede.

Beste replikk:

«I demand to have some booze!»

NUMMER 3:

«Monty Python og RIDDERNE AV DET RUNDE BORD» (1975)

Regi: Terry Jones og Terry Gilliam

Nøyaktig fem i salen på vår lokal kino da denne ble vist. Historiefortelling tuftet på anarki og genial skithumor (franskmennene på slottet som forsvarer seg med å kaste møkk). Kong Arthur og hans ridder legger ut på en rundreise gjennom England, der de blant annet blir angrepet av blodtørstig kanin og stoppet av Ridderne av Ni. Jakten på den hellige gral slutter aldri.

Beste replikk:

John Cleese som sjarmant fransk soldat: «I fart in your general direction! Your mother was a hamster and your father smelt of elderberries.»

NUMMER 4 :

«SPINAL TAP» (1984)

Regi: Rob Reiner

Rock slik tungrock skal spilles og leves. Bandet består av Nigel Tufnel, Patron Saint Of Quality Footwear David St. Hubbins og Derek Smalls. Jeg levde lenge i villfarelsen at dette var en britisk film, men her er det amerikansk satire på sitt ypperste. Filmen er nylig nyutgitt, med bedre lyd. Et must for alle post-headbangere.

Beste replikk: «It's a such a fine line between stupid and clever.»

NUMMER 5:

«THE BLUES BROTHERS» (1980)

Regi: John Landis

Du må ha solbriller for å se denne, oppfølgeren var en vits i forhold. John Belushi for fred, på oppdrag fra Gud.

Beste replikk:

«It's 106 miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half packet of cigarettes, it's dark and we're wearing sunglasses.»

NUMMER 6:

«DEN ROSA PANTEREN» (1964)

Regi: Blake Edwards

Peter Sellers som inspektør Clouseau, kan det bli bedre?

Beste replikk:

«One mur outburst like zat and oi'll'ave yure stripes.» (Inspektøren til en kollega utkledd som zebra på en kostymeparty da han sipper ut av en punsjebolle.)

NUMMER 7:

«PULP FICTION» (1994)

Regi: Quentin Tarantino

Rå, rar, syk og på kanten til det geniale. Med John Travolta som erkeslusk.

Beste replikk:

«Pretty please, with sugar on top, clean the fuckin' car.» (The Wolf som skal rydde opp i blodsølet.)

NUMMER 8:

«DEN STORE LEBOWSKI» (1998)

Regi: Joel Coen

Jeff Bridges som «The Dude» Lebowski. Fagfilm for alle gamle og nye hippier som liker å ta seg ei kule... bowling.

Beste replikk:

«You pull any of your crazy shit with us, you flash your piece out of the lanes, I'll take it away from you and stick it up in your ass and pull the fuckin' trigger' till it goes click.» (Latinobowler Jesus Quintana, spilt av fabelaktige John Turturro.)

NUMMER 9

«DR STRANGELOVE» (1964)

Regi: Stanley Kubrick

I 1964 lo folk av denne villskapen satt i scene av blant andre Peter Sellers. I dag lever vi midt i denne galskapen. Militært sett, en strategisk film. Tankegods som dette, i enhver norsk militærleir. Hiv akt, gevær Aksel.

Beste replikk:

«You can't fight in here. This is the war room.»

NUMMER 10:

«EN FISK VED NAVN WANDA» (1988)

Regi: Charles Crichton

Så denne i London i 1988 på dagtid, sammen med fire kompiser. Vi kom oss nesten ikke ut og inn på nærmeste pub. Resten av uka ble det puttet chips i nesa.

Beste replikk:

«The London Underground is not a political movement.» (Wanda forklarer Otto.)

NUMMER 11:

«I BLANKE MESSINGEN»

Regi: Peter Cattaneo

At en gjeng med arbeidsløse stålarbeidere fra Sheffield skulle ta av på denne måten, viser at Hollywood ikke har eneretten på suksess (heldigvis). Britisk film på sitt beste, småtrist hygge. Stripping for mor og mormor.

Beste replikk:

«Gentlemen: the lunchbox has landed.»

NUMMER 12:

«FIRE BRYLLUP OG EN GRAVFERD»

Regi: Mike Newell

Kjærlighet med forviklinger og mange smil. Hugh Grant før han ble en parodi på seg sjøl som forfjamset brite.

Beste replikk:

«Holy goat», «John in matrimony» og «awful wedded wife» (Rowan Atkinson som nervøs vikarprest.)

NUMMER 13.

«BLAZING SADDLES» (1974)

Regi: Mel Brooks

Mel Brooks leker ikke cowboy når han bestemmer seg for å drive western fra den villeste forstand. Med Gene Wilder.

Beste replikk:

«You've got to remember that these are just simple farmers. These are peo-ple of the land. The common clay of the new West. You know...morons.»

ALLER MORSOMST: Life of brian.
NUMMER 7:Pulp Fiction.
NUMMER 4:Spinal Tap.
NUMMER 11: I blanke messingen.