ANGRIPER IKKE: President Vladimir Putin møtte støttespillere etter at den amerikanske sanksjonslista ble kjent denne uka. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
ANGRIPER IKKE: President Vladimir Putin møtte støttespillere etter at den amerikanske sanksjonslista ble kjent denne uka. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

USAs sanksjoner

Latteren som sitter fast i halsen

Russland prøver å le av den amerikanske sanksjonslista som truer Putins innerste krets.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Natt til i går, kom den, lista som har fått russiske eliter til å skjelve, fordi den kan nekte Russlands mektigste innreise til USA, og i verste fall føre til at deres bank-kontoer fryses. De nye amerikanske sanksjonene kan treffe der det svir aller mest - på pungen.

Og «alle» er på lista med de 210 navnene. Kremls «mørke fyrste», Igor Sheshin, Putins kompis fra KGB-tida i datidens Leningrad, og den mektige styrelederen i det statlige oljeselskapet Rosneft, er der. Statsminister Dmitrij Medvedev, som er beskyldt av opposisjonsleder Alexej Navalny for å ha bygget enorme palasser til seg og familien, er der. Til og med Chelsea-eier og den system-lojale oligarken Roman Abramovitsj, er der.

- De har bare kopiert den interne telefon-lista i Kreml, skrev lovmakeren Konstantin Kosatsjov på Facebook. Han er en av mange som prøver å latterliggjøre sanksjonslista som det amerikanske handelsdepartementet har laget etter at den amerikanske kongressen i fjor høst vedtok å lage ei sanksjonsliste for å straffe Russland for politikken i Ukraina, og for å ha forsøkt å påvirke utfallet av det amerikanske presidentvalget i 2016, til fordel for Donald Trump, slik amerikansk etterretning mener. Trump hadde ikke noe annet valg enn å akseptere kongressens vedtak, selv om han tidligere har bedyret at han vil normalisere og bedre forholdet til Russland.

Lista består av 114 politikere og byråkrater, og 90 oligarker, altså dollar-milliardærer som har tjent seg styrtrike under røverkapitalismen på 1990-tallet, og har vært politisk lojale mot Putin og regimet fra 2000-tallet. Noen påstår at lista over oligarkene - akkurat som «Kremls interne telefon-liste» - bare er en kopi av Forbes liste over Russlands rikeste.

Men bak forsøkene på å latterliggjøre sanksjonslista ligger det et dypt alvor. Og de som harselerer over lista kan fort komme til å sette latteren i halsen. Grunnen er at lista er et sviende ris bak speilet. Det amerikanske hadelsdeprtementet har gjort det klart at ingen på lista vil bli straffet nå, men at konkrete sanksjoner kan ramme de som er på lista om «noen måneder, kanskje en», som den amerikanske handelsministeren sier.

Den politiske sprengkraften i sanksjonalista er at Putins nærmeste nå kan straffes for sin støtte til regimet, både ved at de nekten innreise til USA, og ved at deres formuer kan fryses. Mange av Russlands mektigste og rikeste har barn som studerer ved de beste universitetene i USA, og mange har overført store deler av formuen sin til USA og EU, for at den skal være sikret, hvis Russland skulle gå på en økonomisk smell. Sprengkraften ligger i at Putin ikke lenger kan beskytte sine nærmeste og deres formuer. Dermed er Putins legitimitet blant hans aller nærmeste blitt mindre, peker flere kommentatorer på.

President Putin prøver å tone ned betydningen av sanksjonslista. Han kaller det for en «uvennlig handling», mens statsminister Medvedev kaller det for «gift» i forholdet mellom USA og Russland. Fra russisk side er sanksjonene helt ubegrunnet. Kreml avviser enhver innblanding i det amerikanske presidentvalget, og påtar seg ingen skyld for situasjonen i Ukraina. Putin sier likevel at offentliggjøringen av lista ikke vil føre til russiske mottiltak.

- Det dummeste vi kunne gjøre var å dumpe vårt forhold ned til null, sier Putin.

Likevel er forholdet nå kaldere enn noen gang siden Den kalde krigens slutt. Donald Trump omtalte i sin tale til nasjonen natt til onsdag både Russland og Kina som «konkurrenter», og ikke «partnere», slik det var vært vanlig de siste ti-åra. Tonen fra Moskva er forsiktig, avventende, til den amerikanske sanksjonslista. Men lista er potensielt farlig for Putin, fordi den veldig konkret kan skade hans aller nærmeste. Når - og hvis - lista får et annet innhold enn navn, kan pipa fort få en dramatisk annen lyd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer