Latterflom over Havna

Mest overraskende i floraen av sommershow: Raske menn, som utløser latterkaskader på Tjøme.

SHOW: TJØME (Dagbladet): Sommeren i Vestfold er et mekka for den som er glad i levende underholdning. Flunkende ny er Tjømesalen på Rica Havna Hotel, der trioen Raske Menn fredag hadde premiere på «The Fast Show».

Tittelen er ikke misvisende. Dette går i et halsbrekkende tempo. Hvis du føler trang til å le sammenhengende i en time og tjue minutter, er dette showet du bør se.

Livets klisjeer

Tjømesalen er en intim scene. Artistene står ansikt til ansikt med publikum. Raske Menn har ingen kulisser å gjemme seg bak, ikke noe orkester i ryggen. De har ikke annet enn mimikk og replikker til rådighet der de entrer scenen i sine hvite jakker, koksgrå kortbukser, svarte knestrømper og kassegitarer når det trengs. Ren minimalisme, med andre ord.

Trioen har bakgrunn i revymiljøet rundt Handelshøgskolen i Bergen. Humoren er monty pythonsk, full av surrealisme og villskap - med alt fra stemmeparodier til crazy opptrinn.

De spøker både med revysjangerens konvensjoner, med aktuelle temaer og med seg selv.

Men bak hver gag hviler også en dyp sans for allmenne menneskelige svakheter. Disse gutta vet at den hjerteligste latteren oppstår når man får folk til å le av seg selv. Klisjeene som gjøgles med, er snytt ut av livets egne banaliteter.

Thor Heyerdahl

Høydepunktene kommer tett. Forestillingen raser av sted i sprinttempo. Man skal minst være edru for å få med seg de mange finurlighetene. Selv om det som skjer kan virke sleivete og improvisert, røper det en intens jobbing med detaljer.

Her går det slag i slag fra linjedommernes sang-og-danse-nummer til J.R.R. Tolkiens opplesning av «Ringenes herre», fra verdenshistorien med Thor Heyerdahl på fem minutter til hønsenes 2005-jubileumsfeiring, fra Rødhette og ulven med Tourettes syndrom til gemyttlige parodier på folk som kongereporteren Kjell Arne og fotballkommentator Jostein Flo.

Calle Hellevang-Larsen, Anders Hoff og Øyvind Rafto har hver sine sterke sider, men vet å sette dem sammen til et trehodet lattertroll.

Et troll som forstår at menneskene liker å bli minnet om livets iboende absurditeter.

RASKE MENN: Trioen Calle H. Larsen, Øyvind Rafto og Anders Hoff har gjort suksess i Bergen med sitt «Fast Show». Til høsten dukker de opp i Oslo. I mellomtida sprer de latter på Tjøme.