Latterkongen fra Lappland

Finske Arto Paasilinna er utgitt på 36 språk og har solgt til sammen 25 millioner bøker. Nå kommer han på norsk. Dermed blir Norge det nest siste landet i Europa som utgir Paasilinna. Nå er det bare Albania igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Finnen Arto Paasilinna har fødselsdag. Han fyller 62 år og drikker øl, selv om klokka ikke har slått fire. Han venter vanligvis til klokka fire med å røre alkohol, forklarer han. Paasilinna røyker grønn North State uten filter, har på seg en velsittende brun dress og et sirlig knyttet rødbrunt slips.

Så langt, alt vel.

MEN ANSIKTET SER

ut som om det har lyst til å løsne på slipsknuten og slippe kroppen fri. Under en gutteaktig sveis lyser blikket som to mørke steiner på bunnen av tusen finske sjøer. Et lite skjegg står som et snauhogd stykke skog rundt den brede, rødlige kjaken, og når han snakker, dirrer hele kroppen, som om den er i ferd med å lette. Det går på et finsk som lyder som en duell med øks:

- Jeg har ikke noe problem med språk, forteller Paasilinna, gjennom sin tolk Kristen Sande. - Jeg har vært guide for to andre finner på en tur verden rundt. Vi reiste til New Zealand, over Tahiti til Los Angeles, Seattle gjennom Grønland og tilbake til Finland. Den ene kunne si «I love you», men visste ikke hva det betydde. Den andre kunne si «beer». Vi finner har ikke noe språkproblem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer