Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Latterlig blogghype

Sier gullbloggvinner Eirik Solheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inspirert? - start din egen blogg

(Dagbladet.no): Eirikso ble den soleklare vinneren av Tekno-klassen i årets Gullbloggen-kåring. Til daglig jobber Eirik Solheim (35) som prosjektleder i utviklingsavdelingen i NRK.

Den populære teknobloggen hans har på det meste hatt 12 000 lesere om dagen, og har flere ganger blitt omtalt av større utenlandske blogger, som Boingboing.

Men den populære bloggen hans startet som en liten huskeliste beregnet på ham selv.

- Jeg jobber med teknologi, og det er mange bokser å holde styr på. Av og til krasjer de, og så får jeg de opp igjen. Så krasjer de igjen neste måned. Så jeg begynte å skrive en huskeliste over hvilke programmer og innstillinger jeg brukte for å få ting til å virke. Men jeg lot den være åpen så andre kunne lese også. Etterhvert som jeg fikk lesere begynte jeg å skrive om andre ting også, sier Solheim.

Hvorfor fortsatte du å blogge?

- Fordi jeg fikk respons. Jeg ville sikkert fortsatt uansett, for jeg brukte jo bloggen som huskeliste. Jeg begynte ikke fordi jeg ville ha lesere.

Hvor mange lesere har du?

- Det varierer veldig. Den absolutte toppen er 12 000 unike brukere på en dag, men gjennomsnittet er mer på 10 000 i måneden. Trafikktoppene kommer når større nettsteder lenker til meg, men trafikken daler fort ned igjen. Nettet er nådeløst. Men etterpå stabiliserer trafikken seg gjerne på et litt høyere nivå enn før toppen. Generelt kan du regne med at når du publiserer en blogg kommer nesten ingen til å lese det. Men det er et potensial der, du kan få mange millioner lesere. Og når det skjer, når noen som ikke hadde regnet med å få flere millioner lesere, får det, da kan det skje spennende ting.

Hvordan har du greid å få så mange lesere?

- Mange har bare funnet artiklene, jeg får en del treff fra Google. Men jeg er aktiv på nettet, leser og poster i mange forum og blogger. Leser jeg en interessant artikkel så lenker jeg til den fra min blogg. Da får den andre bloggen en trackback, og da kommer det en lenke til meg. Og så hender det jeg tipser Boingboing og andre blogger med mye trafikk om saker jeg har. Og når du først får en lenke på slike nettsteder er det mange som lenker til den saken igjen, og sånn baller det på seg.

Hva synes du om at blogging nå begynner å bli mainstream?

- Jeg synes ordet blogg er overfokusert. En blogg er jo ikke annet enn et nettsted. Jeg ber folk gå inn på nettstedet mitt, ikke på bloggen min. Blogg er ikke noe nytt, Dagbladet,. ITavisen og andre har lenge hatt muligheten for å kommentere artikler. Det spesielle med blogg er publiseringsverktøyene som gjør det lettere for folk flest å publisere. Jeg behøver bare å sende en mail så har jeg en ny bloggpost ute, og når det er så enkelt er det fort gjort. Men hvem som bruker disse verktøyene er knekkende likegyldig for meg.

Du sier det er overfokus på blogging?

- Dette er en helt vanlig hypekurve for teknologi. Ting tar av til slike høyder at det blir latterlig. Så stabiliserer det seg og det blir et vanlig verktøy. Slik vil det bli med bloggene også. Jeg synes det er tåpelig n[r folk sier det er forferdelig at avisene bruker disse verktøyene. Selvsagt skal de gjøre det. Det er supert at VG og Dagbladet har blogger på fronten. Det viser at de tar leserne på alvor, selv om det har blitt litt mye.

GULLBLOGGER: Eirik Solheims blogg vant teknoklassen i Gullbloggen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!