Latterlig helsereform

FREDRIKSTAD (Dagbladet): «Tre kæll» med Trond Kirkvaag i kulissene er nå på pletten med nyskrevet harselas over norsk helsevesen.

Hvis en god latter forlenger livet, er denne gjengen dessverre skyldig i å ha forlenget Østfolds eksistens med flere tusen år. Pål Nielsen, Øivind Johannessen, Atle Jenssen og medmusikant Roger Amundsen er kanskje den mest ettertraktede kulturattraksjonen Østfold byr på. I løpet av seks år har vel 100000 mennesker sett showet deres, som starter som en sommeraffære, men som ruller over fylket til rundt påsketider.

7. juni er det premiere for «Tre kæll - mer enn hjerne» på Café Oscar i Fredrikstad.

Helsereformen

Og her er det hjerne og helse i hvert ledd. Kællene lover en skjev observasjon av tilværelsen på hospitalet.

- Tore Tønne er en feiging som har fått ufortjent mye hyllest for helsereformen! Vi skal gi ham den virkelige reformen. Et interaktivt sykehus hvor ting er så moderne at pasientene gjør alt sjæl. Opererer, til og med.

- Ikke noe finsømmenes sykehus, akkurat, skyter regissør Trond Kirkvaag inn.

I stykket som de selv karakteriserer som en farse med revypreg, er naturligvis gamle kjenninger som Raymon og Reinert på plass i sykehuskøen. Selv om oppsetning dypest sett kan sees på som en kommentar til tidas sykehuspolitikk, er primærmålet likevel ren underholdning. Blott til lyst, om man vil.

- Vi har et ukomplisert forhold til buskis. Ja, vi gjør underbuksehumor. Vi liker å være folkelige og framholder det som en høyverdig form for humor, sier kællene alvorlig.

Varm humor

Og får solid støtte fra Trond Kirkvaag, som for andre år er hjelpemann på bil i Fredrikstad.

- Jeg vil si at det er en forskjell på humoren her og i Oslo. Her er den mye varmere og mer nyansert. Replikkene og uttrykkene sitter tettere. Det er lettere å komme innpå folk her. Og humor er ikke lenger østfoldsk utilgjengelig, som den kanskje var før, sier Kirkvaag.

Etter sommeren på Oscar i Fredrikstad går turen ut i Østfold County for «Tre kæll». Også resten av den norske befolkningen har oppdaget dem etter TV-opptredener. Men de sier tja til å turnere i «utlandet».

NYTT SHOW: Trond Kirkvaag er regissør for Pål Nielsen, Øyvind Johannessen og Atle Jenssen i deres forestilling «Tre kæll - mer enn hjerne», som har premiere i Fredrikstad 7. juni.Foto: TOR ARNE DALSNES