Latterlig om husmødrene

Fornøyelig femtiåring som forarget samtida. Er boka relevant i dag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Eva Ramm ble kjendis over natten da hun i 1958 utga «Med støv på hjernen». Romanen er en lystig samtidskomedie som harselerer over husmorrollen, og var raskt oppe i 55 000 solgte eksemplarer. Året etter ble boka filmatisert. 700 000 så filmen den første høsten.

Nå kommer femtiårsjubilanten i ny utgave, med opprinnelig omslag og forord av Andreas Hompland. Pressestoff fra utgivelsesåret og bilder fra filmen er også med.

Boka kom ut i husmorens gullalder. I 1960 var over 55 prosent av norske kvinner registrert som husmødre. Jamfører man at antallet hushjelper var sunket fra 130 000 i 1930 til 15 000 i 1960, har man noe av forklaringen på suksessen: Det var mange slitne, frustrerte husmødre som kjente seg igjen i historien om Randi.

Randi er gift på tiende året, har to gutter og bor i en drabantbyblokk. Den ekteskapelige romantikken er fordunstet, og husarbeidet sliter henne ut. Hun baker, stopper og strikker, og holder alt skinnende rent og blankt. Den indre husmorjustisen i blokka er streng og angiver-iveren stor. Også Randi fnyser av dem som kjøper klær eller bakverk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer