- Latterlig utspill

Biografene Sigrun Slapgard og Jørgen Sandemose mener biografier er viktige både for historieskrivingen og forståelsen av skjønnlitteratur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag skrev Dagbladet om forfatter Frode Gryttens oppgjør med biografisjangeren under et foredrag på Litteraturhuset i Oslo i helga.

Grytten mener blant annet at fokus på forfatternes liv gjør at man ikke lenger kan lese litteraturen i ren form. 

Under foredraget, pekte Grytten på at biografier om Knut Hamsun har ødelagt hans opplevelse av forfatterens litteratur. Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen ønsket ikke å kommentere saken da Dagbladet kontaktet ham i går.

- Omstendelig arbeid

Jørgen Sandemose, sønn av forfatteren Aksel Sandemose, er førstelektor ved Institutt for filosofi ved Universitetet i Oslo. I 2004 ga han ut en biografi om faren sin.

- Gryttens utspill er latterlig. Han virker som en person som har fått et dårlig inntrykk av verdenshistorien og ikke liker historiebøker, sier Sandemose.

Sigrun Slapgard ga i fjor ut en biografi om Sigrid Undset. Hun mener Gryttens kritikk av sjangeren er for enkel.

- De fleste biografer gjør et omstendelig arbeid over flere år og prøver å se gjennom prismet fra mange kanter. Da blir det for enkelt å si at litteraturen blir ødelagt av et «Se og hør-fokus». Vi trenger hele tiden ny historieskriving for å kunne plassere mennesker i sitt rette perspektiv, sier Slapgard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer