Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Latterlig utspill

Biografene Sigrun Slapgard og Jørgen Sandemose mener biografier er viktige både for historieskrivingen og forståelsen av skjønnlitteratur.

Søndag skrev Dagbladet om forfatter Frode Gryttens oppgjør med biografisjangeren under et foredrag på Litteraturhuset i Oslo i helga.

Grytten mener blant annet at fokus på forfatternes liv gjør at man ikke lenger kan lese litteraturen i ren form.
 

Under foredraget, pekte Grytten på at biografier om Knut Hamsun har ødelagt hans opplevelse av forfatterens litteratur. Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen ønsket ikke å kommentere saken da Dagbladet kontaktet ham i går.

- Omstendelig arbeid

Jørgen Sandemose, sønn av forfatteren Aksel Sandemose, er førstelektor ved Institutt for filosofi ved Universitetet i Oslo. I 2004 ga han ut en biografi om faren sin.

- Gryttens utspill er latterlig. Han virker som en person som har fått et dårlig inntrykk av verdenshistorien og ikke liker historiebøker, sier Sandemose.

Sigrun Slapgard ga i fjor ut en biografi om Sigrid Undset. Hun mener Gryttens kritikk av sjangeren er for enkel.

- De fleste biografer gjør et omstendelig arbeid over flere år og prøver å se gjennom prismet fra mange kanter. Da blir det for enkelt å si at litteraturen blir ødelagt av et «Se og hør-fokus». Vi trenger hele tiden ny historieskriving for å kunne plassere mennesker i sitt rette perspektiv, sier Slapgard.

ØDELEGGER: Frode Grytten mener at biografien ødelegger for diktningen. Foto: Fred Johnny Hammerø
ØDELEGGER: Frode Grytten mener at biografien ødelegger for diktningen. Foto: Fred Johnny Hammerø Vis mer

- Engasjert dikter

Slapgard mener det var viktig å få fram Undsets mange roller.

- Som dikter så Undset det som en del av sin oppgave å ta aktiv del i sin tid og å ha et internasjonalt engasjement. Hvis Grytten hadde hatt et tilsvarende samfunnsengasjement, hadde han kanskje vært interessert i at det ble skrevet om, sier Slapgard.

Jørgen Sandemoses biografi satte ikke faren i noe særlig flatterende lys. Blant annet beskriver han faren som en mann med pedofile trekk. Sandemose mener slike opplysninger kan være viktige for forståelsen av litteraturen.

- Aksel Sandemose hadde sterke personlige svakheter, for eksempel en trekning mot pedofile mønster. Det ville være liten vits i å nevne dette, dersom det ikke hadde gått igjen i intrigene hans, sier Sandemose.

Brev fra Vesaas

Olav Vesaas er sønn av forfatterne Tarjei Vesaas og Halldis Moren Vesaas og har skrevet biografier om begge to. Han mener biografier kan ha betydning for hvordan man leser forfattere.

- Jeg tror at kjennskap til forfatterens liv kan utdype opplevelsen av litteraturen, sier Vesaas.

Han opplever at biografien om hans mor har tjent sin hensikt.

- Jeg tror biografier har positiv overføringsverdi på både litteratur og person. Jeg har fått tilbakemeldinger fra helt ukjente lesere som sier at de skal lese mors dikt på nytt. Da mener jeg biografien har fungert riktig, sier Vesaas.

Frode Grytten ønsker ikke svare på kritikken fra biografene.

- Jeg sa det jeg ønsket å si under lørdagens forelesning. De skulle kanskje vært der og hørt på, så hadde vi hatt tid og rom til å utbrodere. De må få lov til å mene det de mener. Jeg har ingen ambisjoner om å kommentere debatten ut over dét, sier Grytten.

Frode Grytten virker ikke som han liker historiebøker, mener Jørgen Sandemose.
FOR ENKELT: Det blir for enkelt å si at litteraturen blir ødelagt av et Se & Hør-fokus, mener Sigrun Slapgård.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media