Eurovision:

Latterliggjør russiske anklager

Russiske statlige medier anklager den polske annonsøren under Eurovision, Ida Nowakowska, for å vise nazihilsen under lørdagens Eurovision. Påstandene latterliggjøres av professor i russisk historie, Ian Garner.

RUSSLAND REAGERER: Flere russiske medier hevder Polens poengannonsør gjorde en nazihilsen under Eurovision. Dette blir blankt avvist av en ekspert på russisk propaganda. Video: Eurovision Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom hele Russlands invasjon av Ukraina har både president Vladimir Putin og flere andre russere hevdet at Ukraina er styrt av nazister. Det er også brukt som et påskudd for å invadere nabolandet - for å «denazifisere» Ukraina, som russerne kaller det.

Til tross for at påstandene om at Ukraina styres av nazister gjentatte ganger har blitt tilbakevist, fortsetter russerne å danne et bilde av Ukraina og Vesten som nazister.

Sist ut i rekka var under lørdagens Eurovision-finale, da statlige russiske medier mente at ukrainske Kalush Orchestra burde vært disket for å ha kommet med et politisk budskap fra scenen.

De beskyldte også Polens poengannonsør Ida Nowakowska for å ha gjort nazihilsen under sendingen. Bakgrunnen var at da hun skulle dele ut poengene, løftet hun armen, og russiske medier slår med det fast at hun viste nazihilsen.

ANKLAGES: Polens poengannonsør i Eurovision, Ida Nowakowska, anklages for å ha vist nazihilsen under lørdagens finale. Foto: Skjermdump
ANKLAGES: Polens poengannonsør i Eurovision, Ida Nowakowska, anklages for å ha vist nazihilsen under lørdagens finale. Foto: Skjermdump Vis mer

- De har mistet det helt

- [Nowakowska] kastet hånda framover i en hilsen som sterkt minner om de tyske nasjonalsosialistenes hilsen. «Seier til Ukraina!» ropte annonsøren, dette kom i tillegg til den tvilsomme håndbevegelsen, skriver russiske Nasjons-nytt.

Ukraina fikk for øvrig tolv poeng av nabolandet i vest.

Ian Garner, historiker, oversetter og ekspert på russisk propaganda, postet et utdrag fra en artikkel i den russiske nettavisa Ukraina Ru, som også hevder at den polske stjerna gjorde nazihilsen.

- Russiske statlige medier hevder at den polske annonsøren gjorde nazihilsen under Eurovision. Hun bokstavelig talt vinket. De har mistet det helt, skriver Garner på Twitter.

Ifølge Ukraina Ru har Facebook og Instagram blokkert adgangen til å høre vinnerlåten, «Stefania», for russiske brukere. De to sosiale mediene er allerede erklært som ekstremistiske av russiske myndigheter og forbudt i Russland.

Nowakowska har ikke kommentert saken.

Hackerangrep

Tirsdag stoppet italiensk politi et prorussisk hackerangrep mot semifinalen i Eurovision, skriver Reuters. Ifølge italiensk politi skal gruppa «Killnet» og deres undergruppe «Legion» ha forsøkt å angripe nettverket til Eurovision under stemmegivningen og under selve showet.

Onsdag gikk «Killnet» ut og hevdet de hadde gjennomført angrep mot flere italienske institusjoner, blant annet Senatet og Italias folkehelseinstitutt.

VINNERE: Ukrainske «Kalush Orchestra» gikk av med seieren i årets Eurovision Song Contest. Nå har de gitt ut musikkvideoen, som er spilt inn i noen av de hardest krigsrammede områdene i landet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer