Latvia bør vinne!

For første gang er Latvia med i EuroSong - og minilandet i øst entrer arenaen med årets beste bidrag. Bandet BrainStorm sjarmerer med en radiovennlig britpoplåt.

Men om Latvia går til topps, er en helt annen sak. Når den kompakte majoriteten i Europa (innkludert Russland og Balkan-statene) skal trykke på mentometerknappene, kan selv soft britpop bli for hipt og moderne.

Populære

BrainStorm er ikke satt sammen i anledning den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen.

Bandet har eksistert i ti år, og er blant Latvias mest populære. Den engelsk-språklige «My Star» er heller ikke noen typisk GP-sak, men fengende, moderne britpop med en klassisk god popmelodi.

Island har en nærmest uimotståelig mykrocklåt med bred appell, slentrende og med glimt i øret. Russland overrasker med en erkevestlig låt. Og den er faktisk blant årets beste; mystisk, mørk og sensuell. Den vil trolig bli blant årets fem beste i finalen i Stockholm lørdag 13. mai.

Estlands bidrag skal vi ikke se bort fra. Med sin popvennlighet og sitt selvklebende refreng vil det ikke overraske meg om den skulle gå til topps.

Motbydelig

Svensk og motbydelig: Roger Pontare, kledd som indianersame, serverer en storslått melodi. Ingen vinnersang, men en ildfull kraftpakke med etnisk innslag. Det norske bidraget er en frisk pust, og bør plassere seg blant de ti beste.

EuroSong 2000 har 24 deltakerland. Så langt er det 14 av dem som presenterer sine bidrag på engelsk. Sånn sett er årets finale den mest anglofiserte noensinne. Det er helt klart at låter som ikke er sterkt etnopreget, har større gjennomslagskraft når de framføres med engelsk tekst. Inntrykket etter å ha hørt GP-sangene og sett videoer av alle deltakerne, er at dette blir en helt ordinær finale. Det som nok vil fenge mest, er deltakernes kostymer.

For det handler ikke nødvendigvis om hva de synger, men hvordan...