Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Latvisk frigruppe dumpet i media

TEATER: Den norske scenekunstgruppen Tynset Project samarbeider med latviske Teatris Observatorija om å sette opp Ola Jonsmoens spel «Bak lengste mil» på Black Box Teater. I Dagbladet 30. mars gjøres det et poeng av at den latviske gruppen har tatt på seg jobben for rundt tredve kroner timen.Mer skulle det ikke til før rabalderet brøt løs. Skuespillerforbundets leder Agnete Haaland går fem på og kaller det en skandale, mens direktør i Norsk kulturråd, Ole Jacob Bull, forferder seg over at de har støttet prosjektet - noe de ikke ville ha gjort om de visste om forholdet. Hva om Tynset Project ikke hadde nevnt lønnsnivået og holdt seg til hovedsaken, at en latvisk gruppe skal spille et norsk spel? Latvierne er godt fornøyd med avtalen. Tredve kroner timer er heller ikke uvanlig for norske frigrupper, noe Haaland bekrefter.

BULL MÅ SVARE som han gjør, fordi en anklage om støtte til «sosial dumping» er alvorlig for Kulturrådet. At Haaland er den som fører an i kritikken må imidlertid vurderes som et vellykket resultat av det som er Tynset-gruppens kunstprosjekt .Det norsk-latviske samarbeidet er et kunstverk med to nivåer: Et diskursivt - en i media «underbetalt» latvisk teatergruppe spiller et norsk spel; og et praktisk - gruppen skal faktisk spille spelet. Det er verdt å dvele ved begge nivåene.Norge er, i motsetning til Latvia, i stand til å drive med sosial dumping. Og der du i dette rike landet finner en bensinstasjon er det heller ikke langt til nærmeste spel. Flere av disse har en tung nasjonalromantisk side og hele fenomenet står i tilknytning et nasjonsbyggingsprosjekt som ikke engang OL på Lillehammer klarte å sette punktum for. Det handler om Norge på sitt mest innadvendte. Denne diskursen har latvierne sagt seg villige til å konfronteres med.

SPELET SOM FAKTISK skal spilles er ikke et hvilket som helst spel: Det er et av landets beste. Om prosjektet i sin retorikk er kritisk skal det ikke på bekostning av Jonsmoens tekst være ironisk. Man skal spille en tekst med eksistensielle spørsmål knyttet til stedstilhørighet og kjærlighet. Det er opp til latvierne å bestemme hvordan.Mer enn å handle om norsk arbeidsmarkedsetikk er Tynset Projects «Bak lengste mil» en problematisering av norsk kultur - som igjen omslutter et arbeidsmarked. Det er et prosjekt som omhandler en norsk situasjon samtidig som det bygger bro til en annen kultur. Det er vel støtteverdig? Det er i hvert fall relevant.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 736559581


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling