Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Latvisk raseri mot NRK og Norge

Latviske borgere truer med boikott av norske varer, og med å ta hevn over den norske Grand Prix-artisten Jostein Hasselgård under den internasjonale finalen i Riga 24. mai.

Latviere raser mot NRK og Norge etter at det under Melodi Grand Prix ble vist et musikalsk pauseinnslag som viste total mangel på kunnskap om latvisk kultur.

I går skrev Dagbladet om latvisk harme mot Norge på grunn av den for latvierne uforståelige utvisningen av den latviske au pairen Elina Linka. I dag øker det latviske raseriet mot Norge.

Okkupantinnslag

Protestene har haglet mot Norge og NRK. Den latviske ambassaden i Oslo skrev av de var sjokkerte. Den norske ambassadøren skrev lørdag kveld umiddelbart et klagebrev til NRK. Latvias største avis, Diena, skrev i går en helsides artikkel om den nasjonale fornærmelsen av Latvia.

Den krenkende episoden inntraff som et pauseinnslag under Melodi Grand Prix på NRK på lørdag. En trupp skulle framføre et musikalsk innslag som skulle vise fram elementer av latvisk kultur. Dansere med kosakkuniformer, balalaikaer og matrjosjkadokker ble vist på scenen. Problemet er bare at dette er elementer fra russisk kultur. Russland var okkupasjonsmakten latvierne kjempet for å frigjøre seg fra i årtier.

Såret

Den norske ambassadøren i Riga i Latvia, Jan Wessel Hegg, så innslaget direkte, og satte seg prompte ned og skrev brev til underholdningsavdelingen i NRK.

- Det er så fundamentalt galt det som ble gjort, at jeg ikke finner ord. Landet var okkupert i 50 år, og er det noe de forsøker å frigjøre seg fra, er det dette. Det er kjempeoppslag i avisene her, og vi har fått mange reaksjoner fra latviere som er meget fortvilte. Vi reagerer på at kulturinstitusjonen NRK kan bomme så totalt. Jeg følte meg såret på latviernes vegne, sier Hegg til Dagbladet

Den latviske ambassaden i Norge er klare i sin protest til NRK.

- Det var et sjokk for oss som arbeider ved den latviske ambassade å se den norske finalen. Balalaika, matrjosjka og kosakker er alle symboler på russisk kultur, og bruk av slike symboler hadde vært utmerket dersom MGP ble arrangert i Moskva, hevdes det fra ambassaden.

Boikott

Med all mulig respekt for symboler på andre lands kultur vil vi understreke at årets MGP arrangeres i Riga, hovedstaden i Latvia. Latvia er et lite land med egne kulturelle rikdommer - rikdommer som overhodet ikke har noe å gjøre med balalaikamusikk eller dans iført kosakk-kostymer. Dessverre må vi erkjenne at MGP lørdag kveld ikke tjente til opplysning og utdanning av seerne. Tvert imot, innslaget var sterkt egnet til å villede og feilinformere seerne. Man kan lage både gode og morsomme innslag uten å forvrenge sannheten. Sannheten om et land som nettopp har greid å beholde sin egen identitet og sin kultur til tross for en periode på femti år med balalaika og matrjosjka.

- Reaksjonene jeg har mottatt fra latvierne er todelte. Mange føler seg såret, og flere mener vi bør ta igjen. De oppfatter dette som et overtramp, og vurderer å boikotte norske utsalgssteder i Riga, der Rimi er tungt til stede. Andre igjen vurderer å omtale Oslo som Stockholm under den internasjonale Grand Prix-finalen i Riga, vi vet at Norge ikke liker det. Noen sier at nå vet vi hvorfor svenskene forteller norskevitser. Jeg synes litt synd på den norske Grand Prix-vinneren. Han vil få en fin velkomst til Latvia, men publikum blir nok litt motvillige. Det vil nok ikke bli glemt så lett. Latviere husker enda at vi fikk maksimalt med poeng fra Norge under Grand Prix for noen år siden, sier Burkovska Jacobsen.

Nervetabletter

Hun er norgeskorrespondent for den latviske storavisa Diena.

- Jeg grein voldsomt da jeg så det. Min mor, som var på besøk fra Latvia, måtte ta nervetabletter etter å ha sett innslaget. Latviere er fattige mennesker og føler seg såret. Det overrasker at det kommer fra Norge. Vi trodde vi var nære naboer. Hva har vi gjort for å fortjene dette? Ingen ting! sier norgeskorrespondenten.

- Jeg synes det er veldig leit. Dette var slett ikke meningen i det hele tatt. Det er veldig trist. Dette er noe vi burde ha sett, og det kan virke arrogant og historieløst, og vi aksepterer denne kritikken. Det burde vært gjort research. Jeg burde kanskje tenkt en runde til på dette innslaget. Jeg beklager og er lei for dette, sier prosjektleder for Melodi Grand Prix, Stina Greaker i NRK.

Den norske Grand Prix-vinneren tar oppstyret med ro.

- Jeg har hørt lite om dette, og bekymrer meg ikke for det. Hvis det skulle bli slik at dette får negative følger for meg, er det selvfølgelig dumt. Men jeg har ikke så mye å si om dette nå, sier Norges Grand Prix-håp, Jostein Hasselgård.

TIL RIGA: Jostein Hasselgård vant den norske Grand Prix-finalen og skal delta under den europeiske finalen i Riga. Der kan han vente seg latvisk hevn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling