Lav kunstnerisk standard

I et innlegg i Dagbladet 6.10. reagerer Elin Brodin på min anmeldelse av boka hennes «Unaturlig». Her framstår hun nærmest som et offer for det hun mener er pressens tabloidframstilling av boka som en slags selvbiografi. En framstilling jeg, ifølge henne, skal ha slukt rått.

  • Brodin må selv bære ansvar for at «Unaturlig» framstår som en slags selvbiografi (bl.a. på bakgrunn av intervju i Dagsavisen 2.8.99). Her innrømmer hun til og med at hun vurderte å ikke la seg intervjue om boka på grunn av det sterke selvbiografiske innslaget. At Brodin ikke klarte å stå for fristelsen er ikke mitt problem.
  • Min anmeldelse er da heller ikke, som hun hevder, sentrert rundt «tabloidframstillingen». Min hovedinnvending mot «Unaturlig» er derimot at den holder en pinlig lav kunstnerisk standard, noe som først og fremst har med språket å gjøre og - beslektet med det - en i mine øyne svært problematisk jeg-person. (At Brodin oppfatter det som et personangrep, beklager jeg.)
  • At jeg ved min anmeldelse skal ha skadd Brodins nærmeste ved det hun kaller mine «spekulasjoner», er en selsom «påstand». I den grad anmeldelsen er slett litteraturkritikk, som Brodin hevder, må det snarere være at den stort sett består av Brodin-sitater.