Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lav lønnsvekst er Miljøpartiet De Grønnes prosjekt

Vi må skape et Norge hvor alle får mulighet til å realisere våre talenter. Da må vi både ha lønnsvekst og produktivitetsvekst.

BLIR OVERDOMMER: Sakte, men sikkert vil både enkeltmenneskets frihet og skaperlyst forvitre. MDG-talsperson Une Bastholm blir sittende igjen som overdommer over gode og dårlige ideer. Folk flest blir stående igjen med lua i hånda, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen
BLIR OVERDOMMER: Sakte, men sikkert vil både enkeltmenneskets frihet og skaperlyst forvitre. MDG-talsperson Une Bastholm blir sittende igjen som overdommer over gode og dårlige ideer. Folk flest blir stående igjen med lua i hånda, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Meninger

Norske arbeidstakere har de siste årene akseptert en moderat lønnsvekst av hensyn til vanskelige tider i næringslivet. Nå går ledigheten ned, veksten opp og det skapes flere jobber. Det gir bedre lønnsoppgjør, og godt er det.

Den norske modellen hviler på en sunn økonomisk fordeling mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Derfor er det uforståelig at Arbeiderpartiets samarbeidspartner i Stortinget, Miljøpartiet de Grønne, vil at lønnsvekst utover generell prisvekst skal tas ut i redusert arbeidstid frem til alle jobber 30 timer i uka.

Skal vi skape et bærekraftig velferdssamfunn, sikre arbeidsfolk en trygg pensjon og bygge et solid sosialt sikkerhetsnett for de som faller utenfor, er vi avhengig av økonomisk vekst, herunder lønnsvekst. Alternativet er et samfunn hvor en bedrift må legges ned for at en annen skal få starte eller hvor du som nyutdannet hjelpepleier når lønnstoppen allerede første arbeidsdag.

Har du derimot investert penger i f.eks. Egerton Capital i London, vil du ikke bli rammet av MDGs krav. Da vil du bli rikere og rikere, mens de som kun har sin arbeidskraft å investere, vil stå på stedet hvil. Resultatet vil bli økt økonomisk ulikhet.

Sakte, men sikkert vil både enkeltmenneskets frihet og skaperlyst forvitre. Une Bastholm blir sittende igjen som overdommer over gode og dårlige ideer. Folk flest blir stående igjen med lua i hånda.

Vi må skape et Norge hvor alle får mulighet til å realisere våre talenter enten det er på byggeplassen eller på forskningslabben til Moser ved NTNU. Da må vi både ha lønnsvekst og produktivitetsvekst.

Norge har gått fra en økonomi i særstilling til en økonomi i omstilling. MDGs svar på denne omstillingen er dyster lesning.