Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lava for hele familien

Vulkanen spiller relativt godt i«Dantes Peak», en film om et ildsprutende fjells nådeløse omgang med USAs nest mest idylliske småby. Verre er det med helten og heltinnen - Pierce Brosnan og Linda Hamilton.

Atskillig verre, faktisk. Mye av problemet ligger i manus og dialog, som er nesten like katastrofale for Brosnan og Hamilton som vulkanen er for småbyen.

«Dantes Peak» er en av en rekke kommende katastrofefilmer og inneholder alt til faget henhørende: Den kjekke, forutseende eksperten (Brosnan som vulkanolog Harry Dalton), den søte og reale heltinnen (Hamilton som ordfører), en sjef som nekter å se at katastrofen vil ramme, til tross for varsler både i form av plutselige lik og tegn i naturen. Du har barn, hund og en stabeis av en bestemor - samtlige ofre for et sant inferno i det vulkanen går fra konseptene med dunder, brak, røyk og ild.

Kort sagt er det en oppskrift som er fulgt med atskillig hell siden «Haisommer», og visst kan det bli både grei og spennende underholdning av slikt. Når «Dantes Peak» ikke helt treffer, skyldes det en uvanlig klisjéfylt dialog og en lettbeint historie, som aldri bringer oss i kontakt med det menneskelige drama i lavamassene. Ufrivillig komikk tar ofte over. Eller er det normalt å synge «Ro, ro, ro din båt» i det aluminiumsbåten din etses opp i en syresjø?

Men vulkanen spiller hovedrollen her. Dens voldsomheter er laget på data og er imponerende nok. For øvrig er dette en slags familiekatastrofe: Ikke altfor små og sarte barn kan godt medbringes til «Dantes Peak».