DEBATT

Debatt: Klima

Lave utslipp fra norsk sokkel

Alle aktører, produsenter og konsumenter har ansvar for å redusere sine utslipp for å bidra til redusert global oppvarming.  

MÅ 
 initial;">REDUSERES: –Kull må reduseres raskt, og olje og gass må produseres med lavest mulig utslipp, understreker artikkelforfatteren.  Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
MÅ  REDUSERES: –Kull må reduseres raskt, og olje og gass må produseres med lavest mulig utslipp, understreker artikkelforfatteren. 
 Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en lederartikkel 6. januar tillegger Dagbladet Statoil standpunkter vi ikke har om klimapolitikk.

Statoil er sterk tilhenger av Parisavtalen, og vi argumenterer for at vi trenger sterkere politiske tiltak for å nå den målsettingen. Vi står foran den største endringen vårt moderne energisystem noen gang har gjennomgått. Ny fornybar energi må og vil vokse raskt og mye. Kull må reduseres raskt, og olje og gass må produseres med lavest mulig utslipp.

INFORMASJONSDIREKTØR: Bård Glad Pedersen.
INFORMASJONSDIREKTØR: Bård Glad Pedersen. Vis mer

Tall fra The International Association of Oil & Gas Producers (IOGP) viser at vi på norsk sokkel produserer olje og gass med bare halvparten så store karbonutslipp som det globale gjennomsnittet. Dette synes tydeligvis ikke Dagbladet er så viktig, de har latt seg imponere av at «NRK Brennpunkt» har «avslørt» det selvsagte: at det finnes enkeltfelter i Midtøsten som har lavere utslipp enn gjennomsnittet av norsk sokkel.

Fra norsk sokkel rapporteres alle utslipp fra alle felt. Noen felt har langt lavere utslipp enn snittet, mens andre ligger høyere. Vi har satt klare mål for ytterligere reduksjoner. Alle aktører, produsenter og konsumenter har ansvar for å redusere sine utslipp for å bidra til redusert global oppvarming.

I Statoil tester vi også vår portefølje for å unngå risiko for å ha ressurser som det ikke er plass til i lavutslippssamfunnet, og testene viser at det i dagens portefølje av felt har lav risiko for dette. Det anerkjente Carbon Disclosure Project rangerer oss på topp i vår bransje når det gjelder strategi for lavutslippsframtid – ikke minst fordi vi innarbeider klima i forretningsstrategien og leverer energieffektivisering og reduksjoner.

Lavere produksjon fra norsk sokkel skaper verken lavere global etterspørsel eller lavere globale klimautslipp – tvert imot!

Alternativ produksjon vil ikke komme fra eksisterende felter med lave kostnader og utslipp. Dersom vi kutter vil produksjonen komme fra andre ressurser som i dag er marginale, med høyere kostnader, høyere karbonavtrykk og høyere risiko. Det er derfor Det internasjonale energibyrået (IEA) sier at verden trenger hver dråpe olje og gass vi kan få fra Norge.

Også innenfor Parisavtalen. IEA kommer til denne konklusjonen fordi de har et globalt perspektiv. Det burde også Dagbladet ha i klimadebatten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer