DEBATT

Debatt: Bolig

Lavere boligstandard  kan gi dårligere folkehelse

Boligbyggere bekrefter at senkede krav ikke vil komme boligkjøpere til gode.

DÅRLIGERE KVALITET: Forslaget om å senke kravene til blant annet dagslys, lydisolering og uteområder vil med stor sikkerhet føre til at den nasjonale boligstandarden vil falle, mener artikkelforfatteren. Bildet fra Ensjø i Oslo er tilfeldig valgt. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
DÅRLIGERE KVALITET: Forslaget om å senke kravene til blant annet dagslys, lydisolering og uteområder vil med stor sikkerhet føre til at den nasjonale boligstandarden vil falle, mener artikkelforfatteren. Bildet fra Ensjø i Oslo er tilfeldig valgt. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kommunaldepartementet foreslår å senke kravene til dagslys, utsyn, uteområder og lydisolering i nye leiligheter. Samtidig åpnes det for å droppe luftemulighet til friluft. Reduserte kostnader for utbyggerne skal gi lavere boligpriser og økt boligbygging. Vi mener dette med stor sikkerhet vil føre til at den nasjonale boligstandarden vil falle.

For å bygge flere boliger raskt i byene legger regjeringen til rette for enklere og billigere bygging. Det har mye for seg å effektivisere saksbehandlingen, men man må tenke seg nøye om før man senker boligstandarden. Boligbyggere bekrefter at senkede krav ikke vil komme boligkjøpere til gode.

Reduksjon av kvalitetskrav vil ramme skjevt i befolkningen. Økt bygging av små leiligheter med redusert bokvalitet kan gi rimeligere boliger, men familier med dårligere råd vil naturlig velge slike. Samfunnskostnaden kan bli lavere levestandard og dårligere folkehelse.

Kravene til boligkvalitet som ble innført etter krigen var nettopp for å sikre at alle sosiale lag fikk et minstemål av kvalitet i sin bolig. Særlig dagslys og støy er viktige faktorer for den enkeltes hverdag, sinnstilstand og helse. Som faggruppe med ansvar for byutvikling og sunne og varige boliger etterlyser vi et dokumentert grunnlag for de endringene som nå foreslås.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer