DEBATT

Lavere strømpris, også med NorthConnect

Politikerne kan si nei til et lønnsomt klimatiltak fordi de frykter høyere strømpriser. Men både ledende analysemiljøer og kraftbørsen viser at norske strømpriser vil bli betydelig lavere framover.

OVERSKUDD: NVE og svenske energimyndigheters analyser viser et kraftoverskudd på om lag 50 TWh i det norsk-svenske markedet allerede om to år. Vi snakker altså om et kraftoverskudd tilsvarende en tredjedel av dagens forbruk i Norge, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OVERSKUDD: NVE og svenske energimyndigheters analyser viser et kraftoverskudd på om lag 50 TWh i det norsk-svenske markedet allerede om to år. Vi snakker altså om et kraftoverskudd tilsvarende en tredjedel av dagens forbruk i Norge, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Diskusjonen om den planlagte kraftkabelen mellom Norge og Skottland, har i stor grad handlet om en mulig isolert prisøkning på mellom 1 og 3 øre, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er mange faktorer som påvirker strømprisen. En av dem er forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Norge, og spesielt Sverige, bygger ut store mengder ny fornybar energi. NVE og svenske energimyndigheters analyser viser et kraftoverskudd på om lag 50 TWh i det norsk-svenske markedet allerede om to år. Vi snakker altså om et kraftoverskudd tilsvarende en tredjedel av dagens forbruk i Norge.

Både Statkraft, Statnett og NVE er enige om at det kommer inn ny kraft raskere enn etterspørselen vokser, slik at strømprisene faller.

Nedbørsmengder og temperatur påvirker også strømprisen mye i Norge. Klimaendringer vil gi mer nedbør og lavere strømpriser. I januar har vi hatt strømpriser som har vært over 40 øre lavere enn på samme tidspunkt i fjor. Det betyr at alle vi som frykter global oppvarming og varme vintrer kan trøste oss med at i alle fall strømregninga faller. Det er en mager trøst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer