Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Låvesalg og lukt av jord

Godt norsk og kongelig amerikansk på nye album.

LIVE/LIEN:  Helge Lien og Live Maria Roggen er gode på plate, men kanskje enda et hakk bedre å oppleve live, som her på Nesodden Jazzklubb tidligere i høst. FOTO: TERJE MOSNES
LIVE/LIEN: Helge Lien og Live Maria Roggen er gode på plate, men kanskje enda et hakk bedre å oppleve live, som her på Nesodden Jazzklubb tidligere i høst. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALBUM: Sanger Live Maria Roggen og pianist Helge Lien har hver for seg prestert så mye og godt over så mange år at et duosamarbeid mellom dem utløser store forventninger. Det ferske studioalbumet «Låvesalg» innfrir langt på vei, men muligens kunne ei konsertplate ha representert dem enda bedre.

Iallfall hvis opptaket hadde formidlet den magien de to er i stand til å skape i en klubb med et lyttende publikum.

LIVE/LIEN: Mestere i gnistrende duosamarbeid.
LIVE/LIEN: Mestere i gnistrende duosamarbeid. Vis mer

MEN det «muligens beste» skal ikke få være det godes fiende, for «Låvesalg» - tittellåta er kreditert Roggen/Lien, med Cole Porter spøkende i bakgrunnen — er god så det holder. Lien har komponert stemningsfulle melodier til dikt av André Bjerke og Hans Børli, og utvikler både dem, Ole Paus' «Ruben bærer lyset», Kjartan Kristiansens DumDum-klassiker «Splitter Pine» og Jan Eggums «Nøkken Ta Meg» med et spill der både akkompagnatøren og solisten i ham trer fram i all sin pianistiske velde.

Slik skaper han et krevende rom for Roggen, men like hjemme i melankolske som sprudlende som bittersøte stemninger fyller hun det med en vokalformidling der tonesikkerhet, lekent kontrollert rytmikk og nyansert henvendelse er framtredende elementer.

Tore Brunborg/Kirsti Huke

«Scent of Soil»

4 1 6
Plateselskap:

Hubro/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Dertil er samarbeidet så sømløst og intuitivt som formatet krever, og da får det heller stå sin prøve at de gispende «går dette bra?»-øyeblikkene av improvisert minidrama inntil videre er forbeholdt dem som får med seg Live/Lien live.

I JANUAR i år, et par måneder før han fylte 85, gikk det evigunge trommeslagerfenomenet Roy Haynes i studio for n'te gang. Der var også hans faste Fountain of Youth-band og noen gjesteartister, blant dem Chick Corea og Roy Hargrove, og nå er albumet her, med det majestetiske navnet «Roy-alty».

ROY HAYNES: 85 år ung og bedre enn noensinne.
ROY HAYNES: 85 år ung og bedre enn noensinne. Vis mer

På spillelista sto Thelonious Monks «Off Minor» (med Corea som solist), «These Foolish Things» (med Hargrove i solistrollen), Chano Pozos eggende «Tin Tin Deo» og sju andre mer og mindre kjente låter.

Pisket fram av en sedvanlig offensiv Haynes leverer besetningene svært høreverdige, om ikke akkurat nyskapende versjoner.

Tore Brunborg/Kirsti Huke

«Scent of Soil»

4 1 6
Plateselskap:

Hubro/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Den største opplevelsen er det finslipte trommespillet til Haynes, karakteristisk swingende og fullt av signaturer, og med en nesten utrolig ungdommelig vitalitet i uimotståelig kombinasjon med den enorme autoriteten som bare en 65-årig karriere i den moderne jazzens toppsjikt kan gi.

FREDAG er det plateslipp for studioinnspillingen av «Scent of Soil», Tore Brunborg og Kirsti Hukes bestillingsverk til Vossa Jazz 2010.

TORE BRUNBORG/KIRSTI HUKE: Godt framført Vossa Jazz-verk.
TORE BRUNBORG/KIRSTI HUKE: Godt framført Vossa Jazz-verk. Vis mer

Som under uroppføringen har saksofonisten og sangeren med seg Petter Vågan på gitarer, Rune Nergaard på el-bass og Gard Nilssen på trommer/perkusjon/vibrafon, og bidrar også i musiseringen med el-pianoklanger. Brunborg og Huke har samarbeidet om melodiene, mens de fleste tekstene er Hukes, med lånegods fra Robert Frosts «Wind and Window Flower» og Emily Dickinsons «A Drop Fell on the Apple Tree».

Verket/sangsyklusen henter impulser fra jazz, pop og rock og framføres med all den håndverksmessige ferdighet som disse musikernavnene tilsier.

Tore Brunborg/Kirsti Huke

«Scent of Soil»

4 1 6
Plateselskap:

Hubro/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Sangenes bærekraft og appell er mer diskutabel, enkelte tilløp til kompositorisk tomgang lar seg ikke helt skjule av den høye framføringskvaliteten. Likevel, bor du i Mo i Rana, Brønnøysund, Trondheim, Stavanger, Oslo eller Arendal, er det gode grunner til å få med seg Brunborg og Huke & co når de turnerer mellom 22. og 28. november.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!