Lavkarbo - eller bare lav IQ?

Sannheten er selvfølgelig at vi er like forskjellige inni kroppen som utenpå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Media kan hver dag vise til en selvutnevnt ekspert, en ernæringsprofessor eller en mann i gata som har opplevd lavkarbo på kroppen; enten som frelse eller som noe djevelen dro med seg (eller var det Fedon?). Det er på tide at makten og muligheten gis tilbake til den enkelte, og at alle får en forståelse for hva mat er, og begynner å lytte til sin egen kropp istedenfor «ekspertene».

Problemet er et faktum når vi tror at alle mennesker fungerer likt og reagerer identisk ved inntak av en viss diett. Det er som å gi alle mennesker sko i skonummer 42 for at det er det som er gjennomsnittet. Det vil fungere fint for de som har 42 i størrelse, men heller dårlig for de som har større eller mindre føtter.

«Inni er vi like, men utenpå er vi forskjellig», synes å være en valgt sannhet som mange har kjøpt. Sannheten er selvfølgelig at vi er like forskjellige inni kroppen som utenpå. Vi tenderer å glemme hvem som er best egnet til å vurdere hva som skaper de beste resultatene i egen kropp: vi selv. Det som fungerer for Hexeberg, naboen, eller din beste venninne, behøver ikke fungere for deg.

Alle mennesker er født med instinkter og et nervesystem som kan gi individet informasjon om det som tilføres kroppen er bra eller ikke. Det synes slik at dyrene har et bedre instinkt enn mennesker. Dyrene leser verken forskningsrapporter eller dagspressen, ser ikke på nyhetene, påvirkes verken av Fedon eller Atkins, men har likevel evnen til å spise det de er skapt for. Har du sett en overvektig løve i det siste? En ape i naturen som fiser hele dagen eller er kronisk forstoppet? Ikke det nei.

KROPPEN SIER FRA: «Har du sett en overvektig løve i det siste? spør Ole Haslestad.
KROPPEN SIER FRA: «Har du sett en overvektig løve i det siste? spør Ole Haslestad. Vis mer

Kroppen din gir deg konstant tilbakemelding på hva du utsetter den for. Mat er i høyeste grad den miljømessige faktoren som påvirker mennesket mest, og det er på tide at nesa løftes fra eksperters og halvtrøtte skribenters meninger, til å faktisk sanse hvordan kroppen din reagerer på det du gir den.

Til den som tror at det norske kostholdet er sunt: se rundt deg, og legg merke til hvor mange som har oppblåst mage, gass i tarmene (dette må du bruke en annen sans for å oppdage), begge tegn på en tarm som ikke har det bra.

Siden vi blir det vi spiser (eller er det noe annet som bygger opp kroppen enn mat?), kan vi ved nærmere ettertanke forstå at det er viktig hva vi fyller kroppen med. Det er bare synd at vi legger kroppene våres i hendene til media uten å selv ta ansvar. Jeg vil oppfordre alle til å bruke egne sanser og erfaring på å finne ut hva som passer deg, skulle det være lavkarbo, høykarbo, ditt eller datt. Når vi legger vår helse i hendene på ymse synsere og diverse eksperter, istedenfor å bruke våre sanser og instinkter, så kan resultatet bli alt annet enn supert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer