Lavmælt nybygg

STOCKHOLM (Dagbladet): Lydhør lokalisering og ingen høylytt egenmarkering har tydeligvis vært ledetråd for Rafael Moneo i hans arkitektoniske utforming av det nye Moderna Museet i Stockholm, som ble åpnet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dermed kommer spanjolens prosjekt på Skeppsholmen til å stå som den rake motpol til fjorårets internasjonale museumssensasjon - USA-arkitekten Frank Gehrys spektakulære futurisme for Bilbao - Guggenheim i Moneos hjemland.

Mens Gehry skulle skape et framtidsoptimismens landemerke for en postindustriell forfallsregion, måtte Moneo tilpasse sin moderne museumsmaskin til en tradisjonsrik arkitektonisk silhuett som siden 1500-tallet har vært en sentral del av den svenske hovedstadens byprofil. Ingen kunne heller forestille seg at det sto en arkitekt fra Middelhavsregionen bak det seirende forslaget, som Moneo vant fram med i konkurranse med 215 andre utkast. Madrileneren fikk sågar høre at han var den «mest svenske» i sitt arkitektoniske uttrykk.

Grått ble rødt

Moneo har skutt seg inn i fjellgrunnen for å samstemme det 20 000 kvadratmeter store bygget med omgivelsene, og hans egen plan var å spille sammen betongveggene med bergets grå nyanser. Politikere av forskjellig farge ville helst se museet i oker, som den gamle bebyggelsen, mens arkitektens alternativ ble dagens jordrøde toner, som utvilsomt harmonerer med omgivelsene. Fra politisk hold ble det også tommelen ned for forslaget om forurensende bronsetak, men skiftet til sink har på ingen måte endret egenarten på byggets rad av pyramideformer som topper de mange utstillingssalene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer