FÅR KRITIKK: Dagbladets innsamling til støtte for barna i Soweto. Foto: Wayne Conradie.
FÅR KRITIKK: Dagbladets innsamling til støtte for barna i Soweto. Foto: Wayne Conradie.Vis mer

- Lavmål fra Bakrommet

Det bør ikke overraske at man stiller kritiske spørsmål til innsamlingsprosjektet i Sør-Afrika.

||| BAKROMMETS Tom Stalsberg tar i bruk lite raffinert ironi for å uttrykke at han ikke setter pris på kritikken mot innsamlingsaksjonen Dagbladets sportsjournalister har satt i gang til Soweto Kliptown Youth. Under overskriften «Heia Fasitrådet for hele Afrika» langer han ut mot Maren Sæbø og Andreas Delsett, uten å ta seg bryet med å svare skikkelig på betimelige spørsmål.   

At VM-bloggen er et mer personlig og uformelt format som ikke i samme grad underkastes kritiske redaktørblikk, får så være. Når samme useriøse debattrespons foldes ut av på nettsidene til et sentralt medie, er det på sin plass å etterlyse en aktiv redaktør. Journalister som ikke vil delta i offentlig meningsutveksling på rederlig vis, bidrar til en forsøpling av debatten og representerer et lavmål for Dagbladet.  

JEG FORUTSETTER at Dagbladet mener at bistandsprosjekter på samme linje som vannverksprosjekter, oljeutvinning, statlig autorisasjonskontroll eller helseforetak skal utsettes for kritisk blikk. Da bør det ikke overraske Bakrommet at noen stiller spørsmål ved deres forutsetninger for å sette i gang innsamling til et prosjekt i Sør-Afrika.

Bakrommets hjelpeprosjekt fortjener en åpen debatt. Formuleringer som «Tenner Norge på dette kan det gjøre underverker i Sowetos slum», indikerer at Morten P. ikke har like mye kompetanse på bistand som han har på fotball. At utviklingsminister Erik Solheim ukritisk stiller seg bak initiativet, vitner heller ikke om at ministeren har tenkt å gjøre alvor av Stortingsmeldingsambisjoner om å bidra til mer kunnskap om sammenhengen mellom innsamling og utvikling.

FORHÅPENTLIGVIS er dette en glipp fra Dagbladet. Ellers vitner det om en sørgelig framtid for avisa som seriøs debattarena.