- Lavpannet idioti, fjas og useriøs bullshit

Rompehumoren i Pyton gjør comeback.

- Lavpannet idioti, fjas og useriøs bullshit
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): «Det er ikke bare tull og tøys i Pyton. Det er også lavpannet idioti, fjas og useriøs bullshit!» står det å lese bakpå første boka i den nylanserte samleboksen MegaPyton, som nok vil vekke mange gode - og muligens pinlige - minner fra en svunnen tid.

Tegneseriebladet Pyton var en spydspiss for rompehumoren som spredte seg i Norge fra midten av 80-tallet og utover 90-tallet.

I bladet, ledet av den tidligere Norsk MAD-redaktøren Dag E. Kolstad, fikk det pubertale tegneseriepublikummet stifte bekjentskap med kommende seriestjerner som «Pondus»-skaper Frode Øverli, Donald-tegner Arild Midthun, og andre kjente serieskapere som Bjørn Ousland, Tom R. Onstad, Tommy Sydsæther og mange flere.

Pusset opp serien
- Vi har samlet de forskjellige figurene og samlet dem i ni bøker. Det var ikke lett å gjøre et sånt utvalg, av tusenvis av sider var det veldig mange som var kjempebra - og mange som var helt ræva. Så vi samlet de beste - eller verste, alt ettersom - i et utvalg, og ga dem en sårt trengt oppussing, forteller Dag E. Kolstad til Dagbladet.no.

I Pyton-boksen er åtte bøker dedisert hver sin figur, i tillegg til en innledende bok som tar for seg Pyton-fenomenet.

Figurene som har fått æren av egne bøker er Dølle Døck, The Deep Shit Junkies, Wunder-Bjarne, Førerhunden Adolf, Pervo-Kris, Helliter'n og Halvliter'n, Bottolf Ned og ikke minst Rhesus Minus og Tommy Tusj.

PYTON PÅ TUR: Tommy Sydsæter, Bjørn Ousland og Dag E. Kolstad foran Pyton-vogna på tour i Gøteborg. Foto: PRIVAT
PYTON PÅ TUR: Tommy Sydsæter, Bjørn Ousland og Dag E. Kolstad foran Pyton-vogna på tour i Gøteborg. Foto: PRIVAT Vis mer

- De utvalgte seriene har fått et større format, der vi får fram detaljene bedre. Alt er tekstet om, ettersom mye av materialet var preget av at det ble gitt ut før den digitale tiden. Og Deep Shit Junkies er nå i farger, så dette er en slags «redaktørens cut», digitally remastered i HD. Og det er blitt jævlig bra, sier redaktøren selv.

- Lagde en skole
- Er alt like moro i dag som det var den gang da?

- Både ja og nei. Jeg ble jo veldig overrasket over hvor mye av det som fortsatt holder. Jeg håper at den type humor sitter også hos de som er yngre, for jeg har veldig lyst til å med dem. Med Pyton lagde vi en slags skole, ikke bare for norsk tegneseriemiljø, men også for den type humor, sier Kolstad.

- Det var jo et produkt av sin tid?

MEGAPYTON: Ni bøker i en boks.
MEGAPYTON: Ni bøker i en boks. Vis mer

- Ja, det kom jo på samme tid som Prima Vera, og Herodes Falsk som slo gjennom med mye samme type humor. Vi var en stor kreativ gjeng som lagde Pyton som vår scene, der vi kunne lage humor som sprengte grensene mer enn tøye dem. Men ikke alle likte det like godt, det var ikke veldig moro da jeg måtte stå skolerett foran barne- og familieminister Matz Sandman som ville at vi skulle ha aldersgrense på bladet, sier Kolstad, og legger til:

- Vi mente at hvis vi gjorde det, ville jo alle unge fly og kjøpe bladene, til tross for at Pyton kostet dobbelt mye som andre blader på den tiden. I nummeret etterpå tegna vi en liten teddybjørn i det ene hjørnet på coveret, der det sto «dette er ikke noe for dere, barn.» Etter det hørte vi ikke noe.

I skyggen av satelitt-tv
Ifølge Kolstad var det på mange måter Pyton-redaksjonen som gjorde det mulig å lage tegneserier profesjonelt i Norge.

- Før oss var det ikke noe system på det å lage tegneserier i Norge. Hvis ikke vi kunne tjene penger på og leve av å lage norske tegneserier, ville vi vært dårligere enn de som lagde norsk film - og det sa mye på den tiden.

ØVERLI FØR PONDUS: Frode Øverli var fast bidragsyter til Pyton før han slo gjennom med Pondus. Foto: PRIVAT
ØVERLI FØR PONDUS: Frode Øverli var fast bidragsyter til Pyton før han slo gjennom med Pondus. Foto: PRIVAT Vis mer

Pyton kom på samme tid som mediemonopolet ble opphvet, noe Kolstad mener Pyton-redaksjonen dro stor nytte av.

- På den tiden kom både videospilleren og satelitt-tv, og dermed fikk moralens voktere noe annet å fokusere på. På VHS fikk man jo «Motorsagmassakeren» og «Cannibal Holocaust», og Sky Channel fordervet de unge med musikkvideoer og reklame. Dermed fikk vi arbeidsro, tegneserier var ikke lenger verstingen.

Det er laget litt over 2000 MegaPyton-bokser totalt, og disse kan kjøpes på Megapyton.no - der du også kan bla litt gjennom bøkene i nettleseren din. Store deler av Pyton-gjengen vil være på plass for signering på Tronsmo bokhandel i Oslo fra klokka 16.00 i dag.

REDAKTØREN I MIDTEN: Bjørn Ousland, Dag Kolstad og Arild Midthun. Foto: PRIVAT
REDAKTØREN I MIDTEN: Bjørn Ousland, Dag Kolstad og Arild Midthun. Foto: PRIVAT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer