Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lavrov gir klar beskjed

Klikk for ingress.

STENGTE  DØRA:  Sergej Lavrov.
STENGTE DØRA: Sergej Lavrov. Vis mer
Meninger

Det gikk et støkk gjennom det politiske Norge da den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på sin årlige pressekonferanse i Moskva i går sa at Russland ikke ville ta tilbake flyktninger som har kommet til Norge via Russland. Støkket skyldtes en avtale om å sende rundt 700 flyktninger som har kommet inn i Norge fra Russland, på grensa over Storskog i Finnmark. Avtalen gjelder for flyktninger i Norge som har multivisum og lovlig oppholdstillatelse i Russland.

Hva var det Lavrov mente? Var det fleip? Var det fakta? Visste Lavrov hva han snakket om? Det viste seg å være - om ikke fleip, så - både ganske upresist, og helt sant. Og, ja, han snakket til noe som var mye større enn Norge, nemlig til sitt eget hjemmepublikum, som heller ikke vil ha for mange flyktninger inn over sine grenser.

Det Lavrov sier er at det ikke kommer på tale å sende flyktninger tilbake til Russland som - slik Lavrov sier det - fikk visum til Russland på falske premisser. Det er ingen overraskelse at Russland mener dette. Det var ikke Russland som skapte flyktningstrømmen mot Europa, Russland vil isteden si at det er Vesten som - med sin vettløse politikk i Syria - selv skapte flyktningstrømmen. Det overraskende er mer at regjeringen ser ut til å ha trodd at det var mulig å sende tilbake de fleste flyktningene som kom til kongeriket fra Russland. For det var aldri realistisk.

Nå har altså Lavrov ettertrykkelig stengt døra igjen for de andre rundt 5000 flyktningene som kom til Norge over Storskog. At den døra er stengt er negativt fordi det nå er uenighet mellom Norge og Russland om et spørsmål regjeringen har flagget som veldig viktig. Presset på regjeringen i flyktningspørsmål har gjort at alle håp om å kunne bli kvitt noen flyktninger har blitt flagget for alt de var verdt. Og altså - i dette tilfellet - for litt mer enn de var verdt.

Trolig vil ikke dagens lille politiske rystelse skape noen varig skade i forholdet til store Russland. Det politiske presset flyktningsituasjonen representerer er noe regjeringen må leve med. Det lille man kan lære av dette er at man bør tenke seg om minst to ganger før man skaper forhåpninger om gode løsninger for Norge som ikke er realistiske. For da blir fallhøyden stor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media