Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lavterskel psykologtilbud

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELSE: I et debattinnlegg 2/7 går førsteamanuensis og lege Ole Rikard Haavet inn for å styrke fastlegeordningen for å sikre bedre psykiske helsetjenester til befolkningen. Norsk Psykologforening er ikke i tvil om at fastlegene trenger økt kompetanse om psykisk helse. Samtidig mener vi det er vel så viktig å satse på en utvikling av psykologisk lavterskeltilbud.

Brukerundersøkelser vi har gjort bekrefter det Haavet fremholder; at pasienter ønsker tjenester på første linje, altså i kommunen. Men det pasientene først og fremst ønsker seg når de får psykiske plager, er psykologsamtaler. I svært liten grad ønsker de medisiner, og i liten grad anser de fastlegen som den rette å adressere sine plager til. Dette undrer oss ikke. Vi vet at legene vanskelig oppdager psykiske lidelser dersom det ikke er dette pasientene kommer til konsultasjon for. Vi vet også at fastlegenes tid er så presset at de i liten grad kan drive annet enn medisinsk oppfølging av psykiske lidelser.

Vi anerkjenner at det allerede er mange i første linjen som gjør en stor innsats. Det er ikke, som Haavet hevder, bare fastlegen som hjelper de 90 prosentene som ikke skal inn i sykehussystemet. Også psykiatriske sykepleiere, fysioterapeuter og andre bidrar. Likevel mener vi at det må satses sterkt på oppbygging av psykologiske lavterskeltilbud i kommunene. Et slikt tilbud skal uten henvisning og lang ventetid gi tilgang til psykolog. Slike tilbud finnes allerede i dag for dem med en tykk lommebok. Kan du betale 800 – 900 kroner timen, eller abonnere på private helsetjenester får du psykolog på dagen. De som kan betale for dette opplever rask retur til normal fungering både i jobb og i sitt sosiale liv.

Det må ikke være lommebokens størrelse som skal avgjøre om du får den behandlingen vi vet er den beste. Vi mener det er et offentlig ansvar å sørge for at alle har slik tilgang på lavterskel psykologtilbud – fordi vi vet at det er svært effektivt for pasienten og svært lønnsomt for samfunnet.

Vi har derfor tatt et initiativ ovenfor Bjarne Håkon Hanssen for at han i 2009 skal sikre bevilgninger til oppstart av forsøksordninger med slike lavterskeltilbud i ulike kommuner i Norge. Utfordringene er erkjent – mer av det samme er ikke svaret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!