Law i vinden

Britiske Jude Law (31) kan få Oscar for beste mannlige hovedrolle i filmen «Cold Mountain». Men han håper prisen går til Sean Penn.

BERLIN (Dagbladet):

Det er fortsatt en måneds tid til Oscar-utdelingen i Los Angeles. I disse dager er verdens filmfokus vendt mot Berlin, der Jude Law endelig dukket opp i går.

Mange var skuffet da den britiske skuespilleren ikke var til stede under visningen av åpningsfilmen «Cold Mountain» sist torsdag.

I det amerikanske borgerkrigsdramaet spiller Jude Law hovedrollen som Inman, mot blant andre Nicole Kidman og Renée Zellweger. Filmen er også blant hovedutfordrerne til Gullbjørn-prisen, som deles ut i Berlin lørdag.

- Beklager

- Jeg beklager at jeg ikke kunne være her under åpningsvisningen, men jeg er i ferd med å spille inn en Mike Nichols-film i London og kunne ikke komme fra før nå, sa Law, og henviser til «Closer» hvor han spiller mot Julia Roberts.

Hans rollefigur i «Cold Mountain» deserterer fra den amerikanske borgerkrigen og legger ut på en lang reise tilbake til hjembyen og sin elskede Ada (Nicole Kidman).

Filmen er basert på en roman av Charles Frazier, er regissert av Anthony Minghella og har norgespremiere 27. februar. Den har totalt fått sju oscarnominasjoner.

- Inmans historie er så fysisk beskrevet i boka at jeg ikke la merke til at det er lite dialog der. Så jeg brukte flere måneder sammen med en stemmepedagog for å få den rette aksenten, forteller Law.

Mesteparten av innspillingen foregikk i Romania, hvor byen Cold Mountain ble bygd opp fra bunnen av.

- Innspillingen varte i over 100 dager, og jeg måtte holde meg i god form. Da vi begynte, hadde jeg akkurat vært syk og var i forferdelig dårlig form, så jeg måtte begynne med intensiv trening, forteller Law, som har fått livet snudd på hodet det siste halvåret.

I høst ble han skilt fra kona, den britiske skuespilleren Sadie Frost.

- Jeg er følelsesmessig mye sterkere - og jeg er lykkeligere. Samtidig er jeg litt mør og «blåslått», har filmhelten tidligere sagt. Og han hevder han fortsatt har god kontakt med sine tre barn, Rafferty (7), Iris (3) og Rudy (1).

Årets Oscar-galla går av stabelen 29. februar i Los Angeles, og Law konkurrerer mot Johnny Depp («Pirates of the Caribbean»), Ben Kingsley («House of Sand and Fog»), Bill Murray («Lost in Translation») og Sean Penn («Mystic River») om statuetten for beste mannlige hovedrolle.

- Seans år

- Jeg skyter antakelig meg selv i foten ved å si dette, men jeg har i alle år beundret og respektert Sean Penns arbeid, så jeg synes det bør være hans år i år, sier Law.

Uansett om det blir Oscar eller ikke, Jude Law er stolt over å være i samme kategori som de andre nominerte:

- Dette er folk jeg har beundret siden jeg var liten. Men jeg lager ikke film med tanke på nominasjoner og priser. Det er en ære å bli nominert, men man må ikke ta det så altfor alvorlig, sier Law, som er blitt en svært ettertraktet skuespiller de siste åra.

Han dukker opp i hele sju filmer i løpet av 2004, blant andre «Sky Captain and the World of Tomorrow», som han også har produsert. Der spiller han tittelrollen, mot blant andre Gwyneth Paltrow og Angelina Jolie.

VELKOMMEN: Festivalsjefen i Berlin, Dieter Kosslick, tok vel imot Jude Law i går.
POPULÆR: Jude Law skrev autografer i fleng i Berlin i går.
OSCARNOMINERT: I «Cold Mountain» spiller Jude Law mot Nicole Kidman.
SKILT: Jude Law og Sadie Frost skilte lag i høst. De har tre barn sammen.