Le Carré avslører medisingigantene

Le Carré går nye veier. I hans nye roman er ikke skurkene agenter, men sjefer i et multinasjonalt farmasøytisk firma som myrder for profittens skyld.

LONDON (Dagbladet): «The Constant Gardener» er en roman så velskrevet og så aktuell at jeg hadde vanskelig for å ta en pause. Le Carré forteller en forrykende historie om de farmasøytiske selskapenes skandaløse opptreden i utviklingslandene.

Boka har thrillerens form, og bygger seg opp mot et voldsomt klimaks. Som vanlig har John le Carré gjort grundige undersøkelser på forhånd, og dette gir boka stor troverdighet.

Akkurat så rå og kynisk som dette er virkeligheten når store fortjenester lokker multinasjonale selskaper til å utnytte det store markedet i den tredje verden.

Skandale

Forfatteren introduserer oss for kona til en britisk diplomat i Kenya, Tessa Quayle. Hun er en engasjert miljøverner og aktivist for de fattige i landet. Hun snubler over en medisinsk skandale når hun oppdager at selskapet Three Bees selger en ny tuberkulosemedisin, som ikke er ferdig utprøvd. Den dreper de syke i stedet for å helbrede dem.

Drapene blir dysset ned, men diplomatfruen skriver rasende brev til den britiske ambassaden og til myndighetene i Kenya og ber dem stanse salget.

Hun blir advart mot å fortsette sin kampanje fordi det er mange som føler seg truet.

President Moi er en god venn av sjefen for Three Bees og har etter alt å dømme mottatt bidrag for å la dem selge sin farlige medisin. Selskapet samarbeider også med det britiske høykommissariat i Nairobi, som ikke vil at det multinasjonale selskapet Karel Vita Hudson (KVH) - som har kontorer i Vancouver, Seattle og London - skal få et dårlig rykte.

Blir myrdet

Tessa Quayle reiser sammen med sin afrikanske venn, legen Arnold Bluhm til Lake Turkana for å finne ut mer om virkningen av medisinen Dypraxa. Hun blir funnet myrdet og legen er forsvunnet.

Den offisielle versjonen er at de var et kjærestepar på elskovstur og at han tok livet av henne. En annen versjon blir etter hvert mer sannsynlig, nemlig at agenter for det multinasjonale selskapet i samarbeid med Mois agenter drepte dem for å skjule medisinskandalen.

Den britiske diplomaten Justin Quayle, som var gift med Tessa, starter sin egen etterforskning. Han blir banket opp av leiemorderne og advart mot å fortsette å grave i saken. Han blir tvunget til å gå under jorda og bruke falskt pass og nytt navn.

Bestikkelser

Quayle klarer å avsløre hva det multinasjonale selskapet driver på med, hvordan de bestikker leger, sykehus, politikere og departementssjefer til å skjule bivirkningene av medisinen. Diplomaten oppsøker også oppfinneren i Canada, som er blitt satt utenfor fordi hun har protestert mot at medisinen ble tatt i bruk før den er ferdig testet.

I flere artikler i Storbritannia og USA har forfatteren David Cornwell, som er le Carrés virkelige navn, forklart at han kunne ha skrevet om mange multinasjonale virksomheter og deres tvilsomme, og dødelige, virksomhet i utviklingsland.

Han kunne valgt oljeselskaper som Shell i Nigeria, som har ødelagt store landområder og medvirket til at flere stammer har fått livet ødelagt. Han kunne ha valgt sigarettfabrikanter som tilsetter vanedannende stoffer i tobakken, men han valgte de farmasøytiske fordi de er verst. Han kaller dem «kapitalismens kriminelle».

Dumpet medisiner

Le Carré har gjort et godt valg når han har valgt å belyse den multinasjonale medisinindustrien. Personlig leste jeg romanen med spesiell interesse fordi den bekrefter det jeg skrev i en reportasjeserie for Dagbladet i 1983 om forholdene i India og Kenya. Der kjøpte jeg en rekke farlige medisiner i butikkene. Det var medisiner som var forbudt i USA og Europa, men som fabrikantene dumpet i utviklingsland.

At John le Carré nå har kastet seg over deres kriminelle virksomhet er bra. Han slår fast at medisinen i boka og personene er oppdiktet, med unntak av president Arap Moi.

En britisk anmelder mener le Carré har gått for langt og risikerer injuriesak fra Moi. Det ville i tilfelle bli en meget interessant sak med presidenten i vitneboksen i London.

ET GODT VALG: John le Carré går løs på den multinasjonale midisinindustrien og dens skandaløse opptreden i den tredje verden i sin nye bok.