Le Carré uten brodd

En tsjetsjensk flyktning skaper uro i tysk etterretning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: John le Carré blir 77 år på søndag, og har skrevet spionromaner omtrent siden Berlinmuren ble reist.

Han har fulgt verdensutviklingen gjennom sin realistiske fiksjon i over førti år, og i «Marionetten» tar han temperaturen på Tyskland etter 11. september. Resultatet er dessverre blitt hans minst engasjerende bok på mange år.

Skeptiske spioner

Skal man tro John le Carré, er tysk etterretning en stor og uoversiktlig familie hvor alle skuler mistenksomt på hverandre. Eller som en myndig sekretær formaner sin overordnede før et viktig møte: «Vel, husk at dere kjemper mot samme fiende. Nemlig hverandre.» Denne skepsisen fører igjen til at man ikke nødvendigvis jobber mot samme mål eller har samme motiver, og hvem som egentlig bestemmer blir tydeligere og tydeligere etter hvert som handlingen i «Marionetten» skrider fram.

Hamburg ble satt på terrorkartet etter 11. september, da det ble kjent at tre av flykaprerne hadde tilhørt en hemmelig gruppe med base der. Om det har gjort muslimer i Hamburg ekstra årvåkne, er usikkert, men tyrkiske Leyla og hennes sønn Melik er i hvert fall stillferdige mennesker som drømmer om tysk statsborgerskap. Men én dag blir de oppsøkt av en ung og skinnmager mann, som heter Issa og har flyktet fra Tsjetsjenia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer