Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Le Clézio får nobelprisen i litteratur

Prisen tilbake til Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jean-Marie Gustave Le Clézio er årets nobelprisvinner i litteratur.

Det avslørte Svenska Akademiens faste sekretær og jurymedlem Horace Engdahl på en pressekonferanse i Stockholm i formiddag. 

Ifølge juryen er Le Clézio «oppbruddets, det poetiske eventyret og den sinnlige ekstasens forfatter, utforsker av en menneskelighet utenfor og nedenfor den herskende sivilisasjonen».

- Det var et morsomt valg fordi det er en forfatter vi har syslet med lenge, og som jeg selv har lest i mange år, sa Engdahl i etterkant av offentliggjøringen.

- Ekstra gøy

Jean-Marie-Gustave le Clézio ble født i Nice i 1940. Han har fransk mor og engelsk far med franske røtter. Farens familie emigrerte fra Bretagne til Mauritius i det 18. århundret. 

Hans første publiserte roman, «Le Procès-verbal» (1963), ble hyllet for sin virtuose stil og hvordan forfatteren på modig vis gikk bort fra narrative konvensjoner.

Le Clézio blir første franskmann til å motta prisen siden Claude Simon i 1985.

VINNER AV NOBELPRISEN: Franske Jean-Marie Gustave Le Clézio.
VINNER AV NOBELPRISEN: Franske Jean-Marie Gustave Le Clézio. Vis mer

- Det er ekstra gøy, siden Frankrike jo er en stor litterær nasjon, sier Engdahl.

Offentliggjøringen ble møtt med forsiktig applaus av de frammøtte.

En internasjonal vinner 

Le Clézio har en unik posisjon i det franske litterære landskapet, utenfor klaner, skoler og trender. Han er både fransk og mauritanier, har vokst opp med fransk kultur og er en kjenner av anglosaksisk litteratur. Forfatteren hevder å være inspirert av såvel Lautréamont og Zola, som Stevenson og Joyce.

Bare 23 år gammel vant han den prestisjefylte Theophraste Renaudot-prisen for debutromanen.

Hans samlede verker, som nå teller over tretti bøker (romaner, essays, novellesamlinger og oversettelser), reflekterer hans økologiske bekymringer, hans opprør mot intoleransen i vestlig rasjonell tenkning, og hans fascinasjon for indianere.

- Le Clézio har endret seg mye siden han debuterte i 1963, da han mest konsentrerte seg om unge menns problemer. Han skriver mye om fremmede kulturer og levesett, han har mange strenger på sin lyre. Man bør begynne med det som formelt sett er en roman, men egentlig er en selvbiografi, som heter «Révolutions» på fransk og kom i 2003, sier Engdahl. 

Engasjert
 Le Clézio ble intervjuet av nyhetsmagasinet Label France i 2001. Da fikk han spørsmål om nettopp det som skjedde i dag. 

image: Le Clézio får nobelprisen i litteratur

- Det sies at du er en potensiell Nobels litteraturprisvinner. La oss si at du får prisen for litteratur i morgen. Hva ville du sagt under seremonien?

- Det er et veldig hypotetisk spørsmål! Jeg vet ikke om Nobelprisen, men jeg vet hva jeg ville snakket om offentlig. Jeg ville snakket om krigen som dreper barn. Det er, for meg, det verste i vår tidsalder. Litteratur er også en måte å minne folk på denne tragedien og bringe den tilbake til hovedscenen. I Paris ble statuer av kvinner nylig dekket med slør for å fordømme at kvinner i Afghanistan nektes frihet. Det er veldig bra. På samme måte bør vi merke alle statuer av barn med et stort rødt merke over hjertet, som en påminnelse om at hvert øyblikk, et sted i Palestina, Sør-Amerika eller Afrika, blir et barn drept av kuler. Folk snakker aldri om det!

Prisen er på ti millioner svenske kroner og deles ut i Stockholm i desember.

MED KONA: Le Clézio sitter sammen med kona Marina i 1963.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!