Le Monde blir ny i dag

PARIS (Dagbladet): Frankrikes mest seriøse avis, le Monde, vil fra i dag foreligge i en ny versjon. Den vil blant annet få et stort nyhetsbilde på førstesida, noe som er for en revolusjon å regne der i gården.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Le Monde er en institusjon i Frankrike, og den kan ikke gjennomgå forandringer uten videre.

  • Å lese Le Monde var som fortjent, het det seg tidligere. Nå vil Le Monde, børsintrodusert med det første, tvert om fortjene sine lesere. Utgangspunktet er det samme som for de fleste skandinaviske aviser. Le Monde, selv med et opplag på omlag 500000, går med tap. - Ja, sier sjefredaktør Jean-Marie Colombani, - men det er nettopp da vi skylder våre lesere å bli bedre, å gjøre det eneste vi kan, det vil si lage en god avis.
  • Colombani selv er på mange måter Le Mondes redning. En god avis i dag kan ikke overleve uten å ha en fast og god sjefredaktør, helst et godt navn i mediene. Colombani tok over for åtte år siden etter en helt anonym forgjenger, og står allerede bak en ansiktsløftning for sju år siden og for å ha fått opplaget opp. Den konkurrerende avisa Le Figaro står ennå såvidt imot et nedadstyrtende opplag, med en sjefredaktør ingen har hørt snakk om.
  • - Le Monde skal bli mer komplett og klarere, sier Colombani. Det betyr en visuell, men også redaksjonell ansiktsløftning. Avisa skal feminiseres og forynges. At dette skjer i valgåret 2002 er ingen tilfeldighet.

- Vi må ikke forbli en udødelig referanse, et gyllent fengsel, sier redaktør Edwy Plenel. 11. september viste at den skrevne avisa er nødvendig, både for å få informasjon og kunne gjøre seg opp en mening. En avis må være som et stort supermarked, der man har lyst til å gå innom alle de forskjellige avdelingene.

  • Å lese Le Monde i Frankrike er et must. Erfarne lesere vet at den leses bakfra, med forsida til slutt. Å få sitt navn i den avisa er gull verdt. Kjente politikere sender personlige epistler til Le Monde og tar det som en personlig fornærmelse hvis artikkelen ikke begynner på førstesida. På mange måter er det utrolig at avisa overlever i en så beinhard mediaverden. Den har riktignok visst å være med i sin tid og har 200_240000 lesere på internett. På pressekonferansen forleden var enkelte kolleger bekymret for hvilken skjebne karikaturtegneren Plantu ville få i konkurranse med et nyhetsbilde. Men nei, Plantu skal fortsatt være på førstesida. Sammen med bildet. Og bildet må være så godt at det er en nyhet i seg selv. Le Monde skal fortsatt være Le Monde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer