Leder Cannes-juryen

I fjor ble hun snytt for Gullpalmen, men suksessen med filmen «Troløs» førte til at Liv Ullmann (61) får det ærefulle vervet som juryleder under årets Cannes-festival.

Å lede juryen under filmfestivalen i Cannes er det mest prestisjefylte en filmskaper kan oppleve - kanskje med unntak av å motta en Oscar-pris.

- Jeg er beæret og dypt takknemlig, sa Liv Ullmann i en kommentar gjennom Cannes-festivalens toppsjef, Gilles Jacob.

Og videre: - Å akseptere vervet som leder for juryen i Cannes vil gi meg mulighet til å gjøre det jeg liker best av alt, nemlig å se film.

- For meg kan film være den beste måten å nærme seg musikkens følelser og renhet. Og akkurat som musikken, kan også filmen passere igjennom alle beskyttelsesmurene våre og nå inn til våre dypeste følelser, sa Ullmann blant annet i en kommentar til utnevnelsen.

Erstatter Foster

Filmfestivalen i Cannes går av stabelen i tida 9.- 20. mai. Dermed blir det 17. mai-feiring sammen med en etter hvert stor kontingent norske filmarbeidere og pressefolk i Cannes for Ullmann i år. Opprinnelig hadde festivalens president, Gilles Jacob, utpekt Jodie Foster til leder for hovedjuryen. Hun trakk seg imidlertid da hun takket ja til å steppe inn for Nicole Kidman i «The Panic Room».

Det er ikke første gang Ullmann sitter i Cannes-juryen. I 1978 var hun eneste kvinne i en jury på ni. Juryleder var Alan J. Pakula, som året før hadde lagd «Alle presidentens menn». Det har seg nemlig slik at jurylederne gjerne har stått for en ekstraordinær filmprestasjon året før de blir bedt om å påta seg det ærefulle vervet.

Godt mottatt

- Dette er en stor ære for Liv Ullmann personlig og en glede for alle oss som driver med film i Norge, sier direktør Erling Dale i Norsk filminstitutt til NTB.

- Det er utrolig morsomt at Ullmann får en slik anerkjennelse. Det er høyst fortjent, sier Dale videre.

Sigurd Moe Hetland i markedsavdelingen i Oslo Kinematografer er også begeistret for utnevnelsen.

- Det er første gang Cannes-juryen, den viktigste juryen på noen filmfestival, ledes av en norsk filmarbeider. Liv Ullmann har jo sittet i juryen før, i likhet med Dagbladets Arne Hestenes (1984), men å lede denne juryen er noe helt spesielt. Det største en filmskaper kan få oppleve, sier Moe Hetland, som i år reiser til Cannes-festivalen for 35. gang.

- Hennes «Troløs» fikk en utrolig mottakelse i fjor, så dette er egentlig ikke så overraskende, sier han.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Liv Ullmann i går kveld.<