LEDER

Dagbladet mener:

Ledere i ubalanse avgjør om det blir krig

To land i ubalanse og med pressede ledere avgjør om det blir krig. Samtidig utgjør USA under Trump en stadig større risiko og trussel mot norske interesser.

ANSIKT MOT ANSIKT: En helt uforutsigbar Donald Trump og Irans pressede president Hassan Rouhani avgjør om fiendtlighetene trappes og om det blir en ny krig i Midtøsten. (AP Photo)
ANSIKT MOT ANSIKT: En helt uforutsigbar Donald Trump og Irans pressede president Hassan Rouhani avgjør om fiendtlighetene trappes og om det blir en ny krig i Midtøsten. (AP Photo) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Verden holder pusten. Fordi en ubalansert president og et presset prestestyre skal avgjøre om det blir krig. Norge er mellom barken og veden fordi vår viktigste allierte ikke lenger følger de internasjonale spillereglene.

Etter USAs henrettelse av den iranske generalen Qasem Soleimani og Irans rakettangrep på to amerikanske militærbaser i Irak, er det uhyggelig stille. Det store spørsmålet er selvsagt: Vil begge parter si at nok er nok, eller er en eller begge klare til å trappe opp fiendtlighetene? Svaret på det spørsmålet avgjør om vi får en ny krig i Midtøsten med konsekvenser ingen kan overskue i dag.

Optimistene peker på at partenes språkbruk foreløpig er nokså dempet. President Donald Trump har ikke kommet med noen bombastiske uttalelser etter det iranske angrepet, men uttalt at «alt står bra til». Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif har på sin side sagt at Iran har gjennomført et likeverdig motangrep, og at landet «ikke ønsker noen eskalering eller krig», men at det vil forsvare seg mot enhver aggresjon.

Det kan tyde på at både USA og Iran behersker seg og vil unngå eller utsette en videre opptrapping som raskt kan utløse en storkrig. Problemet er at begge land har lederskap som på hver sin måte er ustabile. De amerikanske sanksjonene mot Iran har hatt ødeleggende virkning på landets økonomi og derfor på levekårene for folk flest. Det er en betydelig indre misnøye i Iran, skjønt droneangrepet midlertidig har sveiset landet sammen igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer