Ledere som aldri vet noe

Norske sjefer må lære at tildekking og hvitvasking ikke er en bærekraftig strategi.

MÅ REDEGJØRE: Telenorsk styreleder Gunn Wærsted må svare for hva som skjedde med Nordea i Luxemburg da hun var toppsjef. Foto: Scanpix
MÅ REDEGJØRE: Telenorsk styreleder Gunn Wærsted må svare for hva som skjedde med Nordea i Luxemburg da hun var toppsjef. Foto: ScanpixVis mer
Meninger

Lederne i store norske virksomheter - både de private og statlig eide - synes å ha noen felles egenskaper. Ett av dem er synet på egen verdi. Det er svært positivt, noe som slår ut i at den samlede godtgjørelsen til ledere har steget kraftig de siste åra. Et annet forhold gjelder ansvar. Når det skjer noe kritikkverdig - og særlig hvis det er snakk om skatteunndragelse, korrupsjon eller prissamarbeid - er de samme lederne oftest helt uvitende om det som har foregått. De leder fra et så høyt nivå i organisasjonen at de ikke kan ha oversikt over den virkelige driften. Ofte er lederne raske til å si dette selv, og om det ikke er nok, vil det som regel bli fastslått av en granskningskomite som foretaket selv oppnevner og betaler for.

Nå gjentar historien seg. Gunn Wærsted blir ofte omtalt som den mektigste kvinnen i norsk næringsliv. Så har hun også en imponerende merittliste med lederstillinger eller styreverv i de store finans- og oljeselskapene. I desember i fjor ble Wærsted utnevnt til ny styreleder i Telenor. Selskapet var da i dyp krise på grunn av korrupsjon i det deleide selskapet Vimpelcom, en sak som på ingen måte er avsluttet. Gunn Wærsted forlot samtidig topplederjobben i Nordea.

I forbindelse med de massive avsløringene i Panama Papers kom det fram at Nordeas filial i Luxemburg hadde tilbudt sine mest formuende kunder å opprette postkasseselskaper i skatteparadiser. I praksis innebar det at banken hjalp kundene med skatteunndragelse. Da avsløringen kom, var Gunn Wærsted rask med å fortelle hvordan hun hadde ordnet opp allerede i 2009. På dette tidspunkt var hun øverste ansvarlige leder for banken i Luxemburg. Wærsted sa bankens policy ble endret for at den ikke skulle bidra til skatteunndragelse.

Nå viser Nordeas egen gransking at denne opprydningen i beste fall var mangelfull. Ved minst sju tilfeller de siste seks åra har Nordea Luxemburg involvert seg for å skaffe til veie tilbakedaterte dokumenter til kunder med stråselskaper i skatteparadiser. Den siste tilbakedateringen skjedde i 2014, da Gunn Wærsted fortsatt var styreleder. Slike handlinger beskrives som ulovlige, men de interne granskerne tror likevel ikke noen vil bli dømt for det. Ikke uventet sier rapporten at ingen i Nordea Luxemburg har bidratt aktivt til skatteunndragelse.

Gunn Wærsted må få mulighet til å svare på de nye anklagene før det trekkes noen konklusjon. Uansett er det på høy tid at norske toppledere får en ny forståelse av sine roller. Tildekking og hvitvasking er ingen bærekraftig strategi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.