LEDER

Ledere som aldri vet noe

Norske sjefer må lære at tildekking og hvitvasking ikke er en bærekraftig strategi.

MÅ REDEGJØRE: Telenorsk styreleder Gunn Wærsted må svare for hva som skjedde med Nordea i Luxemburg da hun var toppsjef. Foto: Scanpix
MÅ REDEGJØRE: Telenorsk styreleder Gunn Wærsted må svare for hva som skjedde med Nordea i Luxemburg da hun var toppsjef. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Lederne i store norske virksomheter - både de private og statlig eide - synes å ha noen felles egenskaper. Ett av dem er synet på egen verdi. Det er svært positivt, noe som slår ut i at den samlede godtgjørelsen til ledere har steget kraftig de siste åra. Et annet forhold gjelder ansvar. Når det skjer noe kritikkverdig - og særlig hvis det er snakk om skatteunndragelse, korrupsjon eller prissamarbeid - er de samme lederne oftest helt uvitende om det som har foregått. De leder fra et så høyt nivå i organisasjonen at de ikke kan ha oversikt over den virkelige driften. Ofte er lederne raske til å si dette selv, og om det ikke er nok, vil det som regel bli fastslått av en granskningskomite som foretaket selv oppnevner og betaler for.

Nå gjentar historien seg. Gunn Wærsted blir ofte omtalt som den mektigste kvinnen i norsk næringsliv. Så har hun også en imponerende merittliste med lederstillinger eller styreverv i de store finans- og oljeselskapene. I desember i fjor ble Wærsted utnevnt til ny styreleder i Telenor. Selskapet var da i dyp krise på grunn av korrupsjon i det deleide selskapet Vimpelcom, en sak som på ingen måte er avsluttet. Gunn Wærsted forlot samtidig topplederjobben i Nordea.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer