Lederekspert til Fredrik Græsvik: - Si opp jobben

- Han vil tjene på å bli en fri mann.

ETTERLYSER DEBATT: Førstelektor på Markedshøyskolen, Elin Ørjasæter, mener Fredrik Græsvik bør si opp jobben og jobbe som frilans-journalist, slik at han kan si hva han mener. Hun etterlyser en debatt rundt hva journalister kan og ikke kan si på sosiale medier. Foto: Dagbladet
ETTERLYSER DEBATT: Førstelektor på Markedshøyskolen, Elin Ørjasæter, mener Fredrik Græsvik bør si opp jobben og jobbe som frilans-journalist, slik at han kan si hva han mener. Hun etterlyser en debatt rundt hva journalister kan og ikke kan si på sosiale medier. Foto: DagbladetVis mer

(Dagbladet): TV 2-journalist Fredrik Græsvik skrev natt til torsdag på Twitter at han ikke lenger får lov til å dekke Israel/Palestina-konflikten for kanalen, noe han i formiddag trakk tilbake.

Den profilerte journalisten har lenge tvitret under brukernavnet «TV2Fredrik», og har den siste tiden vært svært aktiv på nettsamfunnet.

Nå har han imidlertid byttet brukernavn til «UriksFredrik», og melder at han vil tvitre som privatperson framover.

Førstelektor på Markedshøyskolen, Elin Ørjasæter, skriver nå i et nytt blogginnlegg at hennes råd til Græsvik er å si opp jobben.

«Mitt råd til Fredrik Græsvik er å si opp jobben (hvis han har økonomi til det). Han vil tjene på å bli en fri mann. Publikum vil tjene på å vite hvor vi har ham. Jeg vil mye heller se reportasjene til en Græsvik som er seg selv på Twitter, enn en Græsvik som mener det samme som før, men som ikke tør å tvitre det av frykt for å miste jobben», skriver hun.

- Et håpløst budskap Til Dagbladet utdyper hun:

- Jeg oppfatter ham som en veldig engasjert personlighet. En sånn type arbeidstaker er fantastisk i den forstand at de jobber døgnet rundt, gir jernet og er på jobb hele tiden. Det som kan bli et problem er at sånne folk er selvstendige, og oppfattes ikke som lydige nok. Græsvik er en kjempesterk reporter, men ulempen til TV 2 er nok aktiviteten på sosiale medier, sier hun.

Nå etterlyser hun en debatt rundt hvordan journalister burde opptre i sosiale medier.

- Norske redaksjoner har hatt en generel holdning om at ja, det er fint at dere er på sosiale medier, men vær forsiktig. Det er et håpløst budskap. Skal du være forsiktig på sosiale medier, så er det uinteressant å følge deg. Redaktøren din vil at du skal ha mange følgere, men vil samtidig at du skal oppføre deg pent. Dette er en problemstilling i veldig mange bransjer, men særlig i pressen, sier hun.

- Ikke løst problemet Hun forklarer at det mangler både rettspraksis og oppdatert juridisk teori innen dette feltet.

- En arbeidsgiver har trolig jussen på sin side hvis de krever at journalister ikke skal tvitre om saker man dekker. Men som journalist så vet man ofte ikke hva slags saker man skal dekke. En ansvarsfull journalist tenker da at man ikke kan tvitre om noe som helst. Dette er en ordentlig nøtt, sier Ørjasæter.

At Græsvik byttet navn på Twitter, og sier i fra om at han vil tvitre som privatperson, tror ikke Ørjasæter vil gjøre noen forskjell.

- Jeg er spent på om TV 2 lar han fortsette å tvitre om saker han dekker. Han har ikke løst problemet bare ved å bytte navn, sier hun.

Dagbladet har vært i kontakt med Fredrik Græsvik, som ikke vil kommentere saken.