DEBATT

Lederløs motstand – terror som franchise

Lederløs motstand gjør at terrorgrupper kan nøye seg med å oppfordre til voldshandlinger og ta æren for dem etterpå.

SOLOTERROR: Ved å begå terrorhandlinger lykkes soloterroristene endelig i å bli del av noe større, samtidig som de sørger for at navnet deres ikke blir glemt, skriver John Færseth. Bildet viser Nice-terroristen Mohamed Lahouaiej Bouhlels bevis på at han hadde oppholdstillatelse i Frankrike.
 Foto: AFP / NTB Scanpix
SOLOTERROR: Ved å begå terrorhandlinger lykkes soloterroristene endelig i å bli del av noe større, samtidig som de sørger for at navnet deres ikke blir glemt, skriver John Færseth. Bildet viser Nice-terroristen Mohamed Lahouaiej Bouhlels bevis på at han hadde oppholdstillatelse i Frankrike. Foto: AFP / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som med skytedramaet i Orlando for en måned siden har tragedien i Nice utløst diskusjon om det skal betraktes som en terroraksjon i regi av Den islamske staten (IS), eller som handlingen til en psykisk forvirret «ensom ulv» som best kan sammenliknes med skoleskytinger. Og for en del - men langt fra alle - ser det ut til å være slik at de to tolkningene gjensidig utelukker hverandre.

På den ene siden har folk som kjente gjerningsmannen beskrevet ham som lite religiøs, og som en som knapt satte føttene i moskeen. Foreløpig etterforskning har tegnet et bilde av en psykisk ustabil småkriminell med rusproblemer, som kort tid før ble kastet ut av kona. I likhet med Omar Mateen, som i juni skjøt og drepte 49 mennesker i en homseklubb i Florida, ser han ut til å ha vært usikker på sin egen seksualitet.

På den andre siden var IS raskt ute og tok ansvar for handlingen. I et kommunike ble gjerningsmannen omtalt som en «kriger» som hadde fulgt oppfordringen om å gå til motangrep mot alle land som bekjempet Den islamske staten.

Mens terroren i Nice - hvis det nå er snakk om dette - langt fra er ferdig etterforsket, er det mulig at vi kan komme forbi begge tolkningene dersom vi ser det som uttrykk for det som gjerne omtales som «lederløs motstand», som siden 1990-tallet har vært en voksende trend innenfor denne typen voldshandlinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer