Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Miljø

Lederskap, takk!

Bare i år skal det investeres nær 200 milliarder kr på norsk sokkel. Det er om lag ti ganger så mye som all annen nyinvestering i Norge til sammen.

FUNNET NOK: Vi skal lete etter enda mer olje og gass, enda vi har funnet mye mer enn kloden tåler, og derfor må trappe ned snarest, skriver innsenderen. Bilde fra Oseberg feltsenter. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
FUNNET NOK: Vi skal lete etter enda mer olje og gass, enda vi har funnet mye mer enn kloden tåler, og derfor må trappe ned snarest, skriver innsenderen. Bilde fra Oseberg feltsenter. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske og for øvrig all verdens klimaforskere har dokumentert klimaendringene og farene de innebærer for barn og barnebarn (f.eks. 1,5-gradersrapporten fra FN). NRK har prisverdig dokumentert hvordan vi alt rammes i dag. Klimafornekterne framstår som irrelevante.

Det er åpenbart at det haster med nye politiske grep også i Norge. Fortsatt pøser vi ut CO₂ og planlegger å gjøre det i mange tiår. Vi skal lete etter enda mer olje og gass, enda vi har funnet mye mer enn kloden tåler, og derfor må trappe ned snarest.

Bare i år skal det investeres nær 200 milliarder kr på norsk sokkel. Det er om lag ti ganger så mye som all annen nyinvestering i Norge til sammen. Oljebransjen sier at det vil øke fram mot 2022. Oljeministeren delte 15.1. ut 80 nye letelisenser. Den økonomiske risikoen bærer den norske staten (ca. 80 prosent) gjennom leterefusjonsordningen. Verre enn den risikoen er konsekvensene for kloden og etterslekta. Dette er altså fullstendig meningsløst hvis vi tar forskerne på alvor.

En lang rekke tidligere politikere, bl.a. statsråder fra ulike partier som Thorbjørn Berntsen, Rakel Surlien, Wenche Frogn Sellæg, Werner Christie, Gudmund Hernes og mange flere sier nå at nok er nok. Vi må ta raskere grep for å redusere klimagassutslippene.

Dagens politikere som sitter i posisjon drar beina etter seg og virker nokså handlingslammet. Noen av dem tar til og med oljebransjens usannheter og bortforklaringer i sin munn ved å snakke om «rein norsk olje» eller «gass som bru til alternativsamfunnet». Naturgass er som kjent et fossilt produkt og bidrar minimalt til utsettelse av klimaendringer, også om det skulle kunne erstatte kull.

Hvorfor er dagens politikere i posisjon så lite i stand til å ta lederskap når vi nå vet så mye? Hva bør vi vanlige innbyggere gjøre for å få dem til å våkne? Det haster! Vi har ikke tid til å vente på neste stortingsvalg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!