Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Likestilling i idretten:

Ledertrøya i likestilling

Skal vi oppnå reell likestilling i idretten, er noen nødt til å gjøre de nødvendige prioriteringene og stå i kampen. Det har jeg valgt å gjøre nå.

VANT I STOR BAKKE: Skihopper Maren Lundby vant overlegent storbakkerennet for kvinner i Holmenkollen i mars. Framover vil det arrangeres storbakkerenn for kvinner enda hyppigere, og regelen om at kvinner maks kan hoppe 118 meter er også vedtatt fjernet. Foto: Bjørn Langsem
VANT I STOR BAKKE: Skihopper Maren Lundby vant overlegent storbakkerennet for kvinner i Holmenkollen i mars. Framover vil det arrangeres storbakkerenn for kvinner enda hyppigere, og regelen om at kvinner maks kan hoppe 118 meter er også vedtatt fjernet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Meninger

På kvinnedagen i år tok vi et viktig steg framover i idretten. Da annonserte Skiforbundet, FIS' renndirektør Walter Hofer og jeg et forslag om at kvinner skal få delta i flere storbakkerenn, og at antallet mikskonkurranser økes. Like rettigheter handler om reelle muligheter.

Utøvere som Anette Sagen, Line Jahr og Maren Lundby har alle gått i bresjen for at kvinner skal få fly like langt som menn, og tirsdag denne uken kom beskjeden om at hoppkomiteen fjerner regelen om at kvinner maks kan hoppe 118 meter.

Jeg gleder meg til å se hvordan de beste utøverne kan inspirere unge jenter til å følge drømmen om å fly i de største bakkene. Vår representant i den internasjonale hoppkomiteen, Bertil Pålsrud, sa klokt at «Vi trenger ikke lover for fortida, vi må lage regler for fremtida». Den oppfordringen synes jeg vi skal ta til oss.

Derfor bevilger kulturdepartementet 3 millioner kroner i tilskudd til Ladies Tour of Norway. Det er viktig å styrke og videreutvikle det eneste internasjonale kvinnerittet i Norge. Og det er nødvendig om vi skal bære ledertrøya med stolthet når det kommer til den overordnete kampen for økt likestilling i idretten.

De likestillingsutfordringene vi ser i dag skyldes ikke bare konservative regler. Det skyldes vel så mye at kvinnene ikke har blitt prioritert, over lang tid. Vi kan ikke skylde på ulikhet i eksisterende TV-avtaler eller forskjell i sponsorinntekter mellom kvinnelige og mannlige utøvere, når manglende prioritering har bidratt til å sette kvinneidretten i denne situasjonen. Det må gjøres grep.

Skal vi lykkes med likestillingen må noen tørre å stå i nødvendige, og kanskje for noen upopulære, omprioriteringer. Det har vi valgt å gjøre nå. Og vi kommer til å fortsette å gjøre disse prioriteringene, fordi vi vil ha reell likestilling.

Som idrettsminister mener jeg Norge skal være et foregangsland for likestilling – også på idrettsarenaen. Det skjer masse å være stolt over på dette området.

Mange husker nok da herrelandslaget i fotball i fjor gikk med på å redusere egne utbetalinger for å fremme like vilkår, uavhengig av kjønn. Og i år er det første året med like økonomiske betingelser for spillerne på herre- og kvinnelandslaget.

Til tross for at det føles som en selvfølgelighet, er det dessverre et initiativ som få land har tatt. Desto større grunn til at vi skal ta på oss ledertrøya og bane vei for likestillingen, mener jeg

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media