PÅ PLATE: Lee Hazlewood sammen med Bettan i 2005. Den amerikanske sangeren bidro på en av den svensknorske vokalistens plater. Elisabeth Andreassen hadde lyttet til hans duetter med Nancy Sinatra da hun var jentunge, nå gikk en gammel drøm i oppfyllelse. Foto: NTB Scanpix
PÅ PLATE: Lee Hazlewood sammen med Bettan i 2005. Den amerikanske sangeren bidro på en av den svensknorske vokalistens plater. Elisabeth Andreassen hadde lyttet til hans duetter med Nancy Sinatra da hun var jentunge, nå gikk en gammel drøm i oppfyllelse. Foto: NTB ScanpixVis mer

Lee Hazlewood var også en mester med twangy gitarlåter

Wandrups utvalgte: Nå er 22 av dem samlet på CD.

CD: Plateindustrien lever fortsatt på å grave fram ukjente perler fra gamle dagers hitlister, eller fra mørke skap i de innerste bakrommene i de gamle studioene. Nylig kom CD-samlingen «Shazam! and Other Instrumentals Written by Lee Hazlewood». En kanonsamling med gitarglødende låter fra 1960-tallet.

SAMLINGEN med Lee Hazlewoods instrumental-komposisjoner for andre artister.
SAMLINGEN med Lee Hazlewoods instrumental-komposisjoner for andre artister. Vis mer

Lee Hazlewood, sier du kanskje, var ikke han sangskribent og sanger med en stemme like dyp som Grand Canyon? Hazlewood ble født i 1929 og døde av kreft for ti år siden. Han var en musikalsk altmuligmann. Blant annet var han produsent for gitarfenomenet Duane Eddy, kongen av twang, en av gitarrockens store pionerer.

Sammen skrev Hazlewood og Eddy låter som «Shazam!» (også kjent med The Shadows), «Stalkin’» og «This Town». Men Hazlewood komponerte også låter for surf- og hot rod-grupper, dessuten for den fabelaktige Jack Nitzsche. På denne plata fins 24 av de dynamiske instrumentalene Hazlewood skrev alene eller sammen med andre.

Når vi snakker om Lee Hazlewood, kommer vi heller ikke utenom samarbeidet med Nancy Sinatra, som han skrev flere fabelaktige sanger for. De sang også duetter i beauty & beast-stil. «Nancy & Lee» er obligatorisk!