KOMMENTARER

Lefortovo-fengselet sender grøss på grøss nedover ryggen

Frode Berg slåss sitt livs kamp i Lefortovo-fengselet i Moskva. Det hjelper ham lite at tidligere fange-kolleger er litterære og politiske giganter, skriver Morten Strand.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nobelprisvinneren i litteratur Aleksandr Solzjenitsyn satt der i Stalins tid, før han lagde verdenslitteratur av nettopp det sovjetiske fengselssystemet. Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg satt der også i Stalins tid, før han døde på et mystisk vis som fortsatt er en verkebyll i forholdet mellom Russland og Sverige.

Lefortovo-fengselet er en institusjon som sender grøss på grøss nedover ryggen til russere. Fengselet har fulgt de politiske prognosene i Russlands dramatiske historie. Det har vært aktivt brukt av den sovjetiske etterretningen, enten den het NKVD på 1930-tallet, og var diktatoren Stalins instrument for å renske ut hans fiender i kommunistpartiet. Eller etterretningen het KGB etter krigen, og ble brukt til å fengsle politiske dissidenter, som den seinere israelske ministeren Natan Sharansky. Eller etterretningen er KGBs etterfølger etter Sovjetunionens kollaps, og heter FSB. Før revolusjonen for 100 år siden var det de revolusjonære selv som satt i Lefortovo. Fengselet åpnet i 1881.

BLACK WEEK TILBUD - Få Dagbladet Pluss til -50% de neste 6 måneder

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

39,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 39,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Spar 50%

39,-

Per måned

Totalt 234,- for 6 mnd

*Black Week tilbudet på 234,- gir deg tilgang til Dagbladet Pluss i 6 mnd, og abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (79,- / mnd) etter endt kampanjeperiode.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer