KOMMENTARER

Lefortovo-fengselet sender grøss på grøss nedover ryggen

Frode Berg slåss sitt livs kamp i Lefortovo-fengselet i Moskva. Det hjelper ham lite at tidligere fange-kolleger er litterære og politiske giganter, skriver Morten Strand.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nobelprisvinneren i litteratur Aleksandr Solzjenitsyn satt der i Stalins tid, før han lagde verdenslitteratur av nettopp det sovjetiske fengselssystemet. Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg satt der også i Stalins tid, før han døde på et mystisk vis som fortsatt er en verkebyll i forholdet mellom Russland og Sverige.

Lefortovo-fengselet er en institusjon som sender grøss på grøss nedover ryggen til russere. Fengselet har fulgt de politiske prognosene i Russlands dramatiske historie. Det har vært aktivt brukt av den sovjetiske etterretningen, enten den het NKVD på 1930-tallet, og var diktatoren Stalins instrument for å renske ut hans fiender i kommunistpartiet. Eller etterretningen het KGB etter krigen, og ble brukt til å fengsle politiske dissidenter, som den seinere israelske ministeren Natan Sharansky. Eller etterretningen er KGBs etterfølger etter Sovjetunionens kollaps, og heter FSB. Før revolusjonen for 100 år siden var det de revolusjonære selv som satt i Lefortovo. Fengselet åpnet i 1881.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer