Legaliser alle rusmidler, er beskjeden fra Richard Branson

Det er den eneste måten staten kan ta kontrollen over rusmidlene og ta makten vekk fra de kriminelle.

- Norge er et av de landene som har flest overdosedødsfall, og det må en endring til i narkotikapolitikken sier Sir Richard Branson til Dagbladet. Vis mer
Kommentar

Når forretningsmannen, investoren og filantropen Richard Branson gjester Norge, så er det én ting som opptar han mer enn noe annet. Det er måten vi behandler rusbrukere på. Ja, ikke bare rusmisbrukere, men rusbrukere generelt.

Jeg fikk en prat med ham da han var på besøk, se gjerne videoen øverst i saken.

Branson taler der mange tier. På spørsmålet om han vil «legalisere alle rusmidler», svarer han, i bilen til Sykepleie på hjul, en organisasjon som hjelper rusmisbrukerne der de er, med sårstell, veiledning og rent brukerutstyr, bekreftende at staten må ta kontroll over produksjonen og omsetningen av illegale rusmidler.

Legalisering er endemålet. Ikke fordi Branson er en ihuga liberalist eller selv vil ruse seg på alskens rusmidler. Nei, fordi han blant annet gjennom sitt arbeid i The Global Commision on Drug Policy, hvor han har arbeidet sammen med Thorvald Stoltenberg, har fått mulighet til å se på alle de enorme kostnadene krigen mot narkotika fører med seg.

Når han gjester Norge er det imidlertid andre forhold han trekker opp først. Han er, som mange andre, svært bekymret over at Norge ligger helt i toppen av overdosestatistikken.

Han viser til Portugal som avkriminaliserte besittelse og bruk av alle ulovlige rusmidler i 2001, et land med et betydelig heroinproblem. Etter at de erstattet straff med hjelp, slik helseminister Bent Høie fra Høyre og til dels Hadia Tajik og Torgeir Michaelsen i Arbeiderpartiet har tatt til orde for, har overdosetallene falt i bakken, i likhet med forekomsten av HIV. Og bruken av ulovlige rusmidler har ikke gått opp.

Branson ber også Norge ta i bruk heroinassistert behandling, slik Stoltenberg-utvalget foreslo i 2011 og Arbeiderpartiet gikk inn for på landsmøte i 2015, for å ta knekken på «heroinproblemet», og tilby sprøyterom i alle byer, hvor brukere trygt kan innta heroin med rent utstyr under trygge forhold.

Men det krever «modige politikere», sier Branson, politikere som ikke følger velgervinden som værhaner. Alle fakta vi har på bordet viser behovet for en radikal endring av politikken. Og de som har turt, som Portugal, blir takket for det når resultatene viser seg, sier han.

MERK: I intervjuet refererer Richard Branson til erfaringene Portugal har hatt med heroinassistert behandling. Han sikter her til Sveits.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.