KONTROLLERT: Det vi, Unge Venstre og flere av de andre ungdomspartiene, MDG og stadig større store deler av befolkningen ønsker, er kontrollerte utsalg for cannabis, skriver innsenderen. I Canada er cannabis legalisert. Her en nysgjerrig kunde i butikken. Foto: Chris Wattie / Reuters
KONTROLLERT: Det vi, Unge Venstre og flere av de andre ungdomspartiene, MDG og stadig større store deler av befolkningen ønsker, er kontrollerte utsalg for cannabis, skriver innsenderen. I Canada er cannabis legalisert. Her en nysgjerrig kunde i butikken. Foto: Chris Wattie / Reuters Vis mer

DEBATT

Debatt: Cannabis

«Legalize it» støttes 100 prosent

Reaksjonene mot Unge Venstre sin «Legalize it»-kampanje viser hvor hysterisk og lite informert enkelte er om cannabis.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Samme retorikk blir til stadighet brukt når Normal Norge eller andre aktører tar opp legaliseringsspørsmålet. Vi blir beskyldt for å «promotere» eller «normalisere» illegale rusmidler. Slike påstander tar sakligheten bort fra debatten og maner til hysteri.

Det vi, Unge Venstre og flere av de andre ungdomspartiene, MDG og stadig større store deler av den norske befolkning ønsker, er kontrollerte utsalg for cannabis. Som en løsning på det feilaktige forbudet og skadene det har medbrakt.

Norsk Narkotikapolitiforening bygger sin eksistens på narkotikabegrepet og forbudslinjen. De er derfor motstandere av alle liberaliserende tiltak i ruspolitikken. Klart de blir desperate når de mister monopolet sitt på det offentlige ordskiftet. Men hersketeknikker mot engasjert ungdom bør de holde seg for god til. Det avslører at de har lite saklig argumentasjon å komme med.

Å kalle promotering av et slikt politisk budskap for «markedsføring av narkotikabruk rettet mot barn» er i beste tilfelle en misinformert ytring. I verste tilfelle er det en hersketeknikk og stråmannsargumentasjon. Å kalle det «forkastelig» slik Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) gjør, er definitivt sistnevnte.

Buttons med ei hånd som holder en joint er kanskje provoserende for noen. Men kampanjen handler faktisk om å etablere regulerte utsalg for cannabis hvor aldersgrenser settes for kjøp, salg og bruk. I motsetning til dagens frislipp som ungdommen kjenner skadevirkningene av på kroppen.

«Legalize it» handler om skadereduksjon. Reduksjon av skadene knyttet til cannabisbruk og skadene forbudet medbringer.

«Legalize it» handler om forebygging og trygghet.

At ungdommene går foran i kampen for legalisering er ikke en overraskelse. De unge lider på mange måter mest under forbudet. Det er ungdommene som tidlig rekrutteres av kyniske kriminelle til å bli en del av cannabismarkedet.

At ungdommer engasjerer seg for en tryggere ruspolitikk før de er gamle nok til å bruke rusmidler, er like naturlig som at unge engasjerer seg for trygg trafikk før de er gamle nok til å kjøre moped eller bil. Det er de som skal vokse opp i denne verden så vi bør lytte til budskapet deres istedenfor å dømme de med skjellsord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer