Legalizing it...(?)

Cannabis legaliseres i mange land. Blir dette virkeligheten også i Norge?

MINDRE OMFANG: Det kan være at konsekvensene av en liberalisering vil bli langt større i Norge enn i USA. Vårt lave forbruk gir rom for større økning enn i USA, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix
MINDRE OMFANG: Det kan være at konsekvensene av en liberalisering vil bli langt større i Norge enn i USA. Vårt lave forbruk gir rom for større økning enn i USA, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Uruguay og de amerikanske statene Colorado og Washington har legalisert cannabis. Det er ventet at flere stater vil følge etter ved valg i november 2014 og 2016. Barack Obama sier i et intervju i The New Yorker at han ikke tror marihuana ikke er farligere enn alkohol. Unge Venstre vil legalisere bruken i Norge.

I en artikkel som snart kommer på trykk i det velrenommerte vitenskapelige tidsskiftet Addiction vurderer den verdenskjente rusforskeren Robin Room det internasjonale forbudet av cannabis. I dag holder han foredrag i Oslo.

Room er i utgangspunktet ingen «rusliberaler». Det er verdt å merke seg hans refleksjoner når han antyder i artikkelen at cannabis sine dager som illegalt rusmiddel kan være talte. Room kaller forbudet fra 1912 og FNs narkotikakonvensjoner fra 1961 og 1988 «over-omfattende («over-reaching») artefakter fra den kalde krigen», med henvisning til at en av de få tingene den kalde krigens motstandere kunne enes om var at narkotika var statsfiende.

Room argumenter for at det vil tvinge seg fram endringer av FN-konvensjonene ved neste korsvei. Signalene Obama gir i intervjuet forsterker inntrykket. I samme retning trekker den liberale forskrivningspraksisen av medisinsk cannabis i mange amerikanske delstater. Denne praksisen har i mange år vært på kollisjonskurs med internasjonale avtaler uten at det har blitt reagert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer