DEBATT

Debatt: Legestreiken

Legeforeningen kommer med feilaktige påstander

Spekter mener det må være rom for å sette opp ulike typer arbeidsplaner innenfor de vernebestemmelser som tariffavtalen med Legeforeningen gir.

AVSLÅTT: Spekter har invitert Legeforeningen til å diskutere nye bestemmelser som skal sikre det kollektive vernet som Legeforeningen har stått opp for. Invitasjonen er så langt avslått av Legeforeningen, skriver Anne Turid Wikdahl. Foto: Spekter.
AVSLÅTT: Spekter har invitert Legeforeningen til å diskutere nye bestemmelser som skal sikre det kollektive vernet som Legeforeningen har stått opp for. Invitasjonen er så langt avslått av Legeforeningen, skriver Anne Turid Wikdahl. Foto: Spekter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I et innlegg 4. oktober kommer Legeforeningens Kristin Kornelia Utne og Anne Karin Rime med feilaktige påstander om hva Spekter mener om legenes arbeidsplaner i sykehusene.

Spekter mener det må være rom for å sette opp ulike typer arbeidsplaner innenfor de vernebestemmelser som tariffavtalen med Legeforeningen gir, avhengig av hva driftssituasjonen krever.

Mens Utne og Rime mener dette bare kan gjøres dersom lokale parter er enige om det, mener Spekter arbeidsgiver må ha siste ord ved etablering av arbeidsplaner.

Det er arbeidsgiver som har ansvaret både for pasientbehandlingen og arbeidsmiljøet. De tillitsvalgte kan ikke ha vetorett på driftsformer i sykehus, så lenge arbeidsplanene er etablert i tråd med verne- og medvirkningsbestemmelsene i lov- og avtaleverk.

Spekter har invitert Legeforeningen til å diskutere nye bestemmelser som skal sikre det kollektive vernet som Legeforeningen har stått opp for. Invitasjonen er så langt avslått av Legeforeningen, både i forhandlingene før streiken og i vårt initiativ til nye forhandlinger i forrige uke.

Etter tariffoppgjøret 2014, ble det nedsatt en partssammensatt arbeidsgruppe mellom Spekter og Legeforeningen som i perioden 2014 til 2016 hadde mandat til å gjennomføre et pilotprosjekt for å skaffe partene et felles erfaringsgrunnlag når det gjelder alternative måter å planlegge arbeidstiden for leger på. Dette avslo imidlertid Legeforeningen å bidra til.

Det er synd, for det er nettopp gjennom slike pilotprosjekter partene kan finne de gode løsningene. Nå står Legeforeningen heller utenfor døra og kritiserer de forsøkene som er gjort. Det er lite konstruktivt.

Utne og Rime utfordrer meg på hvordan Spekter kan mene at en arbeidsplan der en forelder må «jobbe inn permisjonen sin» har et kollektivt preg. Med denne retorikken viser Legeforeningen først og fremst at kjernen i streiken er et ønske om å konservere tradisjonell måte å sette opp arbeidsplaner på med såkalte rullerende planer.

Det er selvsagt slik at alle ansatte i sykehusene har rett til ferie og lovbestemte permisjoner. Regelverket rundt dette skal praktiseres på samme måte for legene som for øvrige arbeidstakergrupper i sykehusene som har varierende arbeidstid satt opp i for eksempel ønsketurnus eller kalenderplaner.

I en rullerende plan slipper legen å jobbe sin oppsatte vakt (altså kveld, natt og helger) som vedkommende er betalt for, hvis vedkommende for eksempel er på kurs den dagen. I praksis dekkes vakten som regel ved at en annen lege jobber overtid. I en kalenderplan (eller ønsketurnus som andre grupper ofte kaller det) kan man planlegge bedre, og ta høyde for at man ikke setter opp en lege på vakt dersom man vet hun skal være borte på for eksempel kurs.

Det er naturlig at legen settes opp på vakt en annen dag, slik at hun likevel tar sin andel av avdelingens vaktbelastning. Dette er vedkommende betalt for, og det harmonerer med tariffavtalens bestemmelse om at arbeidsbelastningen skal fordeles jevnt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer