DEBATT

Debatt: Legestreiken

Legeforeningen kommer med feilaktige påstander

Spekter mener det må være rom for å sette opp ulike typer arbeidsplaner innenfor de vernebestemmelser som tariffavtalen med Legeforeningen gir.

AVSLÅTT: Spekter har invitert Legeforeningen til å diskutere nye bestemmelser som skal sikre det kollektive vernet som Legeforeningen har stått opp for. Invitasjonen er så langt avslått av Legeforeningen, skriver Anne Turid Wikdahl. Foto: Spekter.
AVSLÅTT: Spekter har invitert Legeforeningen til å diskutere nye bestemmelser som skal sikre det kollektive vernet som Legeforeningen har stått opp for. Invitasjonen er så langt avslått av Legeforeningen, skriver Anne Turid Wikdahl. Foto: Spekter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I et innlegg 4. oktober kommer Legeforeningens Kristin Kornelia Utne og Anne Karin Rime med feilaktige påstander om hva Spekter mener om legenes arbeidsplaner i sykehusene.

Spekter mener det må være rom for å sette opp ulike typer arbeidsplaner innenfor de vernebestemmelser som tariffavtalen med Legeforeningen gir, avhengig av hva driftssituasjonen krever.

Mens Utne og Rime mener dette bare kan gjøres dersom lokale parter er enige om det, mener Spekter arbeidsgiver må ha siste ord ved etablering av arbeidsplaner.

Det er arbeidsgiver som har ansvaret både for pasientbehandlingen og arbeidsmiljøet. De tillitsvalgte kan ikke ha vetorett på driftsformer i sykehus, så lenge arbeidsplanene er etablert i tråd med verne- og medvirkningsbestemmelsene i lov- og avtaleverk.

Spekter har invitert Legeforeningen til å diskutere nye bestemmelser som skal sikre det kollektive vernet som Legeforeningen har stått opp for. Invitasjonen er så langt avslått av Legeforeningen, både i forhandlingene før streiken og i vårt initiativ til nye forhandlinger i forrige uke.

  • Les også «Legene får sjenerøse motytelser for sine vakter».

Etter tariffoppgjøret 2014, ble det nedsatt en partssammensatt arbeidsgruppe mellom Spekter og Legeforeningen som i perioden 2014 til 2016 hadde mandat til å gjennomføre et pilotprosjekt for å skaffe partene et felles erfaringsgrunnlag når det gjelder alternative måter å planlegge arbeidstiden for leger på. Dette avslo imidlertid Legeforeningen å bidra til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer