- Legemiddel-industrien utnytter redselen for å dø

400 år gammel komedie biter fortsatt fra seg. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Dette er et sørgelig aktuelt stykke, sier regissør Terje Mærli om «Den innbilt syke», som får premiere på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen neste lørdag.

Den franske satirikeren Moliére skrev stykket, som fikk premiere i 1673. Det handler om hypokonderen Argan, som vil tvinge datteren sin til å gifte seg med en ufordragelig medisinstudent, slik at han bestandig har en lege i nærheten. Heldigvis har han en klok tjenestepike som sørger for at alt går bra til slutt.

«Den innbilt syke» ble et av Moliéres aller mest kjente stykker, ikke minst på grunn av en dramatisk hendelse midt under en av de første forestillingene. Moliére, som var dødssyk av tuberkulose mens han skrev og satte opp stykket, var selv ferd med å spille hovedrollen som hypokonderen da han falt om og døde i slutten av forestillingen.

Utnyttet av legene

Handlingen i stykket er mindre dramatisk. «Den innbilt syke» er en klassisk komedie. Men med politiske undertoner, ifølge Mærli.

- Det var et varsel til Kong Ludvig om at han ble lurt av rådgiverne sine. De så på staten som en kropp, der konge og adel var hode og hjerte. Når de sa at kongen var syk, betød det at staten var syk, forteller han.

For sannsynligvis første gang i Norge spilles stykket med både prolog, epilog og mellomspill, der koblingen mellom den innbilt syke mannen og kongen er ekstra tydelig. Even Stormoen spiller både hypokonderen (i hovedhandlingen) og Kong Ludvig (i prologen) i stykket. Slik kongen blir lurt av rådgiverne, blir hypokonderen tilsynelatende lurt av en salgsbevisst apoteker og legestand. Og her finner Mærli dagsaktualiteten i stykket.

- Iallfall når pille- og legeindustrien utnytter folks redsel for å dø. Selve industrien er blitt så kommersiell at den ikke har forbedret seg noe siden 1600-tallet. Det har heller skjedd en forverring, mener han.

- En slags psykopati

I Mærlis regi foregår stykket i tre tidsepoker: 1673, 1920-tallet og 2007. Forestillingen åpner med en 1600-talls teatertrupp som hyller Kong Ludvig for en (nokså liten) seier i Nederland, før et raskt sceneskifte flytter fokus over på hypokonderen Argan, som sitter på en pottestol og teller siste måneds medisinregninger.

Selv er hovedrolleinnehaver Even Stormoen ikke ukjent med hypokondere.

- Jeg har absolutt vært i altfor stor nærhet av slike. Jeg synes jo synd på dem. Men Argan kontrollerer sine omgivelser. Det er en slags psykopati, sier han.

Kjersti Elvik, kjent fra blant annet TV2-serien «Seks som oss», spiller tjenestepiken Toinette.

- Hun er på en måte både mor og elskerinne for Argan. Også er hun en renkesmed som finner på tull og tøys for å endre verdensbildet hans. Hun driver ham til vanvidd, forteller Elvik.

Samme humor da som nå

Hun er akkurat ferdig med rollen som fruen fra havet i Ibsens stykke med samme navn, og synes det har vært pussig øve inn en såpass rendyrket komedierolle samtidig som hun spilte i Ibsen-dramaet om kvelden.

- Men jeg liker godt å gjøre komedie, selv om det kan være vanskelig, sier hun.

Men hvordan fungerer humoren fra 1600-tallet for dagens teaterpublikum?

- Bra, mener Terje Mærli.

- Vi kjenner igjen alle triksene vi selv har lært i stykket, og jeg tror at vi stort sett ler av det samme som de gjorde da, det vil si det vi er redde for. Humoren vår har vært lik i alle århundre.

BUNNIES: Den Nationale Scenes nye oppsetning av «Den innbilt syke» tar for seg tre tidsperioder. På 1920-tallet dukker disse damene opp.
HYPOKONDER: Even Stormoen spiller hypokonderen Argan, i Molieres kjente komedie. Kjersti Elvik er tjenestepiken Toinette.
RENKESMED: Tjenestepiken Toinette, i Kjersti Elviks skikkelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer