Legemiddelindustrien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PATENTER: I et lite leserbrev den 29. august synes Robert Rustad å hevde at legemiddelindustrien er hevet over enhver kritikk fordi det er «en bransje som faktisk gir livsviktige bidrag til folkehelsen». Beskrivelsen av bransjen er god; avvisningen av kritikk er skremmende. Hvem hadde brydd seg om at vellykkethet synes å være omvendt proporsjonal med antallet mennesker som dør av kurerbare sykdommer?Rustad er direktør i legemiddelselskapet AstraZeneca, og står side om side med administrerende direktør i Legemiddelindustriforeningen, Pål Christian Roland. I Dagbladet den 20. august skrev Roland at Norge har «en historisk svak patentbeskyttelse». Akkurat det er forbløffende, med tanke på at vi aldri har hatt sterkere patentbeskyttelse enn det vi har idag.

ROLAND SKRIVER videre at «det er avgjørende for utvikling av nye og bedre legemidler at patentbeskyttelsen for originallegemidlene blir respektert». Å beskytte store legemiddelselskapers rettigheter til å tjene gode penger er imidlertid noe Norge allerede er ganske god til.

Det Norge ikke er like god til er å innrømme urettferdigheten i dagens patentregime. Ikke fordi vi ikke skal ha en form for patentbeskyttelse, men fordi det patentregimet vi faktisk har er designet for å sikre de store multinasjonale selskapenesinntektsgrunnlag. Menneskene, og særlig de som ikke bor i et land der livsviktige medisiner kommer på blå resept, blir glemt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer