Legemiddelindustrien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PATENTER: I et lite leserbrev den 29. august synes Robert Rustad å hevde at legemiddelindustrien er hevet over enhver kritikk fordi det er «en bransje som faktisk gir livsviktige bidrag til folkehelsen». Beskrivelsen av bransjen er god; avvisningen av kritikk er skremmende. Hvem hadde brydd seg om at vellykkethet synes å være omvendt proporsjonal med antallet mennesker som dør av kurerbare sykdommer?Rustad er direktør i legemiddelselskapet AstraZeneca, og står side om side med administrerende direktør i Legemiddelindustriforeningen, Pål Christian Roland. I Dagbladet den 20. august skrev Roland at Norge har «en historisk svak patentbeskyttelse». Akkurat det er forbløffende, med tanke på at vi aldri har hatt sterkere patentbeskyttelse enn det vi har idag.

ROLAND SKRIVER videre at «det er avgjørende for utvikling av nye og bedre legemidler at patentbeskyttelsen for originallegemidlene blir respektert». Å beskytte store legemiddelselskapers rettigheter til å tjene gode penger er imidlertid noe Norge allerede er ganske god til.

Det Norge ikke er like god til er å innrømme urettferdigheten i dagens patentregime. Ikke fordi vi ikke skal ha en form for patentbeskyttelse, men fordi det patentregimet vi faktisk har er designet for å sikre de store multinasjonale selskapenesinntektsgrunnlag. Menneskene, og særlig de som ikke bor i et land der livsviktige medisiner kommer på blå resept, blir glemt.

DET STØRSTE problemet er likevel ikke legemiddelselskapenes kyniske arbeid for en konkurransefri verden, men at verdens ledere ikke klarer å stå imot presset fra bransjen. Når selv den amerikanske ambassadøren til Norge opptrer som løpegutt for legemiddelselskapene og kritiserer det norske regelverket er det noe riv ruskende galt.

Norge står i en særstilling fordi vi er rike nok til å si nei til USA. Som Dagbladets leder noterte seg den 17. august har statssekretær Vegard Harsvik i Helsedepartementet sagt at man har andre hensyn å ta, nemlig ønsket om sterk konkurranse og billige legemidler til forbrukerne. Om Thailand, Ghana eller Argentina så mye som tenker på å la være å gjøre som USA vil, svarer det store landet i nord med søksmål og handelssanksjoner.

AT NORSKE myndigheter har skjønt at menneskerettigheter er viktigere enn patentrettigheter er derfor altfor viktig til at det blir presentert av en statssekretær i Helsedepartementet. Norge har muligheten til å gå foran i arbeidet med å rive i stykker legemiddelselskapenes dogmatiske argumentasjon og sikre alle menneskers tilgang til livsnødvendige medisiner.

I vår verden dør millioner av mennesker av sykdommer vi har medisiner mot. Det er på tide å gjøre det klart for alle at menneskerettigheter alltid er viktigere enn patentrettigheter. Menneskeheten er ikke til for å tjene legemiddelindustrien, det er legemiddelindustrien som ertil for å tjene menneskeheten. Er Jens, Jonas og Kristin klar over hvor mye det betyr om de våger å si det så høyt at hele verden kan høre det?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer